kategória
szerző
cím
sorozat
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
Előrendelhető
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

Johann Wolfgang Goethe - A műalkotások igazságáról és valószínűségéről [antikvár]

A műalkotások igazságáról és valószínűségéről [antikvár]

Johann Wolfgang Goethe

Antikvár
 
Gerince megtört.
Több mint másfél évszázada tudjuk, hogy Goethe gigantikus nagyságú, gazdag és sokoldalú életművet hagyott hátra, mégis máig újabb és újabb meglepetések forrása a goethei hagyaték. S nem pusztán azért, ami természetes lenne: hogy kimeríthetetlen, hanem...
1200 Ft
Szállítás: 3-7 munkanap
Személyes ajánlatunk Önnek
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
Gerince megtört.
Több mint másfél évszázada tudjuk, hogy Goethe gigantikus nagyságú, gazdag és sokoldalú életművet hagyott hátra, mégis máig újabb és újabb meglepetések forrása a goethei hagyaték. S nem pusztán azért, ami természetes lenne: hogy kimeríthetetlen, hanem inkább azért, mert ennek a kimeríthetetlenségnek a minősége olyan sokrétű. Ő, aki többek között író, költő, festő, műgyűjtő volt, s természettudósként is kiemelkedő megfigyeléseket tett, művészeti írásaiban különösen színes egyéniségként nyilatkozik meg. A klasszicizmus és a romantika korának szülötteként s egyben e két korszak ízlésének szenvedélyes és elhivatott formálójaként tette meg képzőművészeti ,,észrevételeit", melyekben lebilincselően érzékletes műelemzések és esztétikai értékítéletek fogalmazódtak meg. Mégsem csupán a műértő szakavatottsága az, ami vonzóvá teszi a tanulmányokat, az a biztos ízlés tudniillik, amely az antik művektől kezdve Giottón, Leonardón keresztül Mantegnáig és Rembrandtig oly árnyaltan és máig érvényes hitellel ítéli meg több évszázad remekműveit. Tudásánál talán csak az egyszerűsége a szembeszökőbb; az a póztalanság, emberi közvetlenség, amely írásait frissé, modernné teszi, és egyúttal élvezetes olvasmánnyá avatja.Az itt közreadott válogatásban Goethe szellemi arculatának változása, köznapibban kifejezve: ízlésének fejlődése is kirajzolódik. Az ifjú Goethe érzelmeken alapuló s érzelmekre apelláló megállapításait egyre inkább felváltják a gondosan mérlegelt, megszerkesztett és érvekkel meggyőzően alátámasztott fejtegetések. De ezek a ráció által kicsiszolt elemzések sem fedik el a goetheiművészettörténet valódi természetét, melynek lényege nem a puszta teóriában, hanem a művel való személyes és egyben nagyon is érzelmi viszonyban rejlik.
Termék adatok
Cím: A műalkotások igazságáról és valószínűségéről [antikvár]
Szerző: Johann Wolfgang Goethe
Kiadó: Corvina Kiadó
ISBN: 9631308650
Szerzőről
Johann Wolfgang Goethe művei
A költőfejedelem 1749-ben, frankfurti polgárcsaládban született Johann Wolfgang von Goethe, a német felvilágosodás és kora romantika írófejedelme. Jelentőségét a német és a világirodalomban Voltaire-éhez lehet csak mérni. Az irodalom minden műnemében maradandót alkotott, s jelentősek tudományos munkái is. Írt értekezéseket, jelentős a levelezése is. Önéletrajza a memoárirodalom egyik legszebb emléke. Minden iránt érdeklődő, a világ minden megnyilvánulására figyelő ember volt, az ész, a szellem megszállottja, a tudás, a megismerés fanatikusa.

Politikai, diplomáciai tevékenységeit a weimari herceg titkos tanácsosaként végezte.Nagy hatást tett rá Herder, és a Sturm und Drang mozgalomban is jelentős szerepet vállalt.
Irodalmi tevékenysége Irodalmi pályáját lírai kötetekkel (Anette, 1767; Új dalok, 1769) és drámai művekkel (Prométheusz, 1772; Götz von Berlichingen, 1773) kezdte.

Életének és művészetének meghatározó élménye a szerelem, pontosabban szerelmei. Korai Goethe Goethe költészetének első darabja (Friderika-dalok, 1767–69), regényének (Werther szenvedései, 1774), versciklusának (Római elégiák, 1788–90) és kései lírájának (Marienbadi elégia, 1823) a szerelem az ihletője. Ifjúkori nagy szerelme a wetzlari intéző lánya, Lotte volt, később egy nála idősebb asszonyba, Stein bárónéba volt szerelmes. Feleségével, Christiane Vulpiussal 1788-ban ismerkedett meg, de csak gyermekük 17 éves korában, 1806-ban vette feleségül. A szerelem fontos téma élete fő művében, az 1808-ban megjelent a Faustban is.

Másik élménye, mely szintén hatott művészetére, gondolkodására, az utazás. Több országban is megfordult, legnagyobb hatást itáliai utazása, az ókori Róma emlékeinek látványa tette rá.

Nagy híve volt a francia felvilágosodásnak, az antikvitást pedig rajongásig tisztelte. Keserű kijózanodás volt számára a francia forradalom és a francia–német háborúk; bár maga is részt vett a franciák elleni valmy-i csatában, főként háborús élményeinek hatására, elfordult a politikától.

Barátsága Schillerrel 1794-ben ismerkedett meg Schillerrel, mély barátságuk emlékét Weimar főterén szoborkettősük őrzi. Közös munkájuk nyomán született meg a német klasszika (Xéniák, 1796).

Esztétikai munkáikban foglalkoztak a műfajok, műfajcsoportok kérdéseivel, a művészi formák, az ízlés és esztétikum problémáival. Programjuk kulcsszavai a nevelés és fejlődés. Nézeteik nem mindenben egyeztek, de erőteljes rousseau-ista, kantiánus hatások jellemzik munkáikat. Esztétikájuk értékrendjét az antikvitás és a klasszicizmus értékei határozzák meg.

Barátja halála (1805) megrendítette, nem sokkal később súlyosan megbetegedett, fokozatosan visszavonult a közélettől, Weimarban élt. Művészetében is irányváltás figyelhető meg, egyre inkább a filozofikus és életrajzi művek, gyűjteményes munkák jellemzik: Vonzások és választások (1809), Utazás Itáliában (1816–17), Költészet és valóság (1811–33), Nyugat-keleti Diván (összegyűjtött versek, 1819) és a Faust második része (1823–32). Életének ebben a szakaszában háza szinte zarándokhellyé vált, sokan látogatták, mégis magányossá vált, hisz szellemi társait elvesztette. 1832 márciusában halt meg.
Bolti készlet  
Vélemény:


Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet   
pagename: detailpage