kategória
szerző
cím
sorozat
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
Előrendelhető
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

PASSUTH LÁSZLÓ - Ravennában temették Rómát [antikvár]

Ravennában temették Rómát [antikvár]

PASSUTH LÁSZLÓ

Antikvár
 

Az utolsó latin krónikások szerint Theodorik a Lacus Pelso, a mai Balaton partján, Attila halálának évében született.Mint túszherceget Bizáncba viszik, s ott ismerkedik meg - az Ókor s a Középkor határvonalának esztendőiben - az államvezetéssel. Atyja halála után átveszi a...
800 Ft
Szállítás: 3-7 munkanap
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető

Az utolsó latin krónikások szerint Theodorik a Lacus Pelso, a mai Balaton partján, Attila halálának évében született.Mint túszherceget Bizáncba viszik, s ott ismerkedik meg - az Ókor s a Középkor határvonalának esztendőiben - az államvezetéssel. Atyja halála után átveszi a Pannóniából elvándorló gótok vezetését. Megpróbáltatások, szüntelen harcok, nélkülözések közepette kerül ez a félbarbár nép bizánci területre. Az ifjú vezér túlontúl nagyravágyó s tehetséges: a birodalom vezetői közé emelik; rövidesen éreznie kell azonban, hogy a gótoknak mindörökre el kell hagyniuk Bizáncot, ha el akarják kerülni a megsemmisülést.Tehodorik az Isonzónál, majd Ravenna falai alatt kerül szembe a másik nagy, barbár fejedelemmel, Odovakárral, aki letaszította trónjáról az utolsó nyugatrómai császárt. Theodorik győz, s a ravennai ünnepi lakomán saját maga öli meg riválisát. A barbár világban született törzsi király magáénak mondhatja most már az ősi latin földet. Majdnem három évtizedes uralma jelenti az utolsó "aranykort" a caesarok kora óta annyit szenvedett Itáliában. Theodorik római miniszterekkel kormányoz - közöttük a legkiválóbb Boethius: a filozófus, író, természettudós.Élete utolsó szakaszában az öregedő Theodorikot a gyanakvás szelleme szállja meg, megöleti A filozófia vigasztalásá-nak halhatatlan szerzőjét, Boethiust is.Az európai történelemnek ebbe a komor, jórészt ismeretlen korszakába vezet el a Ravennában temették Rómát. Írója a középkori Európa eredeteihez nyúl vissza, hogy követhesse a Balaton partján született gót hősnek - a magyar mondák Vasfejű Detréjének - mozgalmas, drámai történetét.
Termék adatok
Cím: Ravennában temették Rómát [antikvár]
Szerző: PASSUTH LÁSZLÓ
Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó.
Szerzőről
PASSUTH LÁSZLÓ művei
(1900–1979)

Budapesten született, de kora ifjúsága éveit Kolozsváron töltötte,amelynek szelleme, kultúrája és történelmi hagyományai meghatározták emberi és írói pályája alakulását.

1920-ban került Budapestre, ahol 1950-ig banktisztviselőként dolgozott, azután pedig az Országos Fordító Iroda szakfordítója lett. Írói pályáját történelmi tanulmányokkal, kulturális laptudósításokkal kezdte a 20-as évek közepén, írásai a Nyugat, a Szép Szó, a Magyar Szemle, a Jelenkor és a Válasz hasábjain jelentek meg. Első nagy sikerű regénye az Esőisten siratja Mexikót (új kiadás: 2005). Az egyetemes történelmi témát feldolgozó művek közül népszerű A Bíborbanszületett (új kiadás: 2005) és a Ravennában temették Rómát (új kiadás: 2007) is. A magyar történelem felidézését a Zrínyi Ilonáról szóló Sasnak körme között (újkiadás: 2006) indítja meg. Báthory Istvánról fest portrét a Négy szél Erdélyben (új kiadás: 2007), II. Endrét és a korai reneszánszot idézi fel a Hétszer vágott mező (új kiadás: 2008), a Tört királytükör pedig Luxemburgi Zsigmond világába kalauzolja el az olvasót (új kiadás: 2008).

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
Esőisten siratja Mexikót (2005),
A Bíborbanszületett (2005),
Sasnak körme között (2006),
Négy szél Erdélyben (2007),
Tört királytükör (2008),
Hétszer vágott mező I-II. (2008),
Sárkányfog (2009)

Bolti készlet  
Vélemény:


Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet