Bővebb ismertető
Századik évfolyamába lép az Orvosi Hetilap. Nagy idő ez egy folyóirat életében. Évfordulók megünneplésének akkor van értelme, ha nemcsak magáról a tényről emlékezünk meg, hanem arról is, hogy ezen idő alatt mennyiben valósultak meg az eredetileg kitűzött feladatok és mik az elért eredmények. Feltesszük tehát a kérdést: megérdemli-e az Orvosi Hetilap, hogy 100 éves évfordulójáról megemlékezzünk? Teljesítette-e hivatását és ért-e el eredményeket?
Egy ilyen típusú lapnak igen sokrétű a feladata. Megteremti a közlés lehetőségét hazai szakíróink számára, szerkesztői helyes munkával kiválogatják a megfelelő cikkeket, hibáikat kijavítják és helyet adnak a vitának is. A haladás, amelynek napjaink orvostudományában tanúi vagyunk, régebbi korokhoz viszonyítva szinte felmérhetetlen. Ahhoz, hogy ez a hatalmas és értékes ismeretanyag minden magyar orvos tulajdonává válhasson és szilárd építőköve lehessen a magyar nép egészsége fejlődésének, ahhoz szükség van arra, hogy olyan összefoglaló cikkek is megjelenjenek, amelyek felvilágosítanak, tanítanak és amelyekben a problémák, az eredmények és a hibák egyaránt visszatükröződnek. Az ilyen típusú lapnak támogatnia kell a tudományos munkát, a közegészség ügyét, az orvosi továbbképzést, sőt az orvosképzést is. Megtette-e mindezt és megteszi-e az Orvosi Hetilap? Azt hiszem, hogy a magyar orvosok, akik a 100 év alatt szinte valamennyien e lap munkatársai, illetőleg olvasói táborába tartoztak és tartoznak ma is, úgy érzik, hogy a lap a kitűzött feladatok nagy részét jól oldotta meg, ezért dícséret illeti és örömmel veszünk részt évfordulója megünneplésében. Lehetne-e még jobban dolgozni és még többet tenni? Biztosan lehetne. Hogyan?
"Török Eszter vagyok, dietetikus.
2009-ben szereztem a diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán.Először kórházakban dolgoztam, mint pl. a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Országos Onkológiai Intézet, Sodexo Magyarország – ÁEK.Majd közel 5 évig egy magánrendelőben, a Mens Mentis Egészségcentrumban voltam alkalmazott. Elmondhatom magamról, hogy ez idő alatt több ezer ember diétájának kialakításában segítettem, így nagy gyakorlatra tettem szert.A Mens Mentisben elsősorban endokrin panaszokkal küzdő páciensekkel foglalkoztam. Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, PCO szindrómásoknak illetve babára vágyó és váró nőknek segítettem a helyes életmód kialakításában. Külön kismama és gyermek oktatást is végeztem, de gyakran megfordultak nálam gasztroenterológiai és táplálékallergiás betegek is.
Több ételszállító céggel is dolgoztam már, de 2011. óta az Egészségkonyhával együttműködve, olyan menüt állítok össze, amit jó szívvel ajánlok azoknak, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, esetleg pár kilótól megszabadulni, vagy az inzulinrezisztencia miatt diétára szorulnak. Az ételek nagyon változatosak, finomak és egészségesek.2014-ben a Mandulaliget főzőiskolában egészséges alapanyagokból sütés-főzés oktatást is vállaltam. (Pl. teljes kiőrlésű kenyérsütés, cukormentes süteménykészítés, ebéd-vacsora főzés cukorbetegeknek) Tehát az ételkészítés gyakorlati oldalában is jártas vagyok, nem csak elméletben tanácsolok, hanem bátran kérdezhetsz arról, hogy hogyan készítsd el otthon az ételeid.
2014. óta egyéni vállalkozóként foglalkozom diétás oktatással. Megtalálsz a IX. kerületi Angyal Irodaházban."