Bővebb ismertető
ELŐSZÓ
Nagyjából tízévente - vagy öt-, esetleg kétévente? - megjelenik egy új könyv, amely azt állítja magáról, hogy eloszlatja a témát övezó' homályt és bizonytalanságot, és a fellengzős kifejezések mellőzésével új megvilágításban, egyszerűen beszél a borok archaikus világáról. A kiadóm 1966-ban kért tőlem először ilyet. Sokan megpróbálkoztunk a dologgal, de az a rideg valóság, hogy a bor a természeténél fogva reménytelenül bonyolult téma. Nem egyedülállóan ilyen. A világbajnokságok, az olimpiák, a Forma-1, a lóverseny vagy akár a popzene mind bonyolult témák, hacsak nem érjük be a szalagcímekkel. Mi is a gond a borral? Azért van, hogy élvezzük, kellemes legyen, jól csússzon az ételhez, és érezzük ünnepnek, ha fogyasztjuk. Nyilvánvalóan megtehetjük mindezt a súlyos tények ismerete nélkül is.
Nos, nem így van. Akkor legalábbis semmiképpen, ha többet szeretnénk egy jó korty bornál, vagy ha nem búfelejtőnek isszuk. Persze nem az ipari méretekben gyártott borról beszélek, ami legalább olyan egyszerű, mint amilyen unalmas, és nem is túlságosan élvezhető, hanem az autentikus borokról, amelyeket a gazdák a saját szőlőjükben készítenek - miközben olyan nehézségekkel néznek szembe, mint például az időjárás -, és amelyek annyira különbözőek és sokszínűek tudnak lenni, mint maguk az emberek, az ültetvények vagy akár az időjárás.
1983-ban Borkalauz néven befejeztem egy nagy kutatómunkát, amelyben mintegy ezer címszót ismertettem röviden, tömören az olvasókkal. A borokat 10 különböző borstílusba soroltam: a könnyű, aromás fehérboroktól a testes, édes vörösekig. Azt gondolom, hogy akkoriban ez segítséget jelentett, vagy legalábbis ötletadóként jó szolgálatot tett. Úgy tűnik, 30 évnek kellett eltelnie, mire egy lelkes szakíró végre leporolta, és életet lehelt az ott leírtakba.
Bárhonnan is vette Katherine Colé az ötletet, pontosan ezt tette: megalkotott egy alapos, szemléletes és nagyon hasznos kalauzt. A borok ízvilága és testessége köré egy olyan alapkönyvet állított össze, amelyben a borokat ételekhez és hangulatokhoz párosítja. Miközben olvasod, megismerkedsz gyakorlati tapasztalataival, és eljutsz a mesterkurzusokhoz. A kezünkben tartott pohár fényesebben és kecsegtetőbben csillog, mint valaha.