kategória
szerző
cím
sorozat
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
Előrendelhető
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

 
Részlet az 1. kötetből:"Emlékmorzsák Ikvai Nándorról (ajánlás)Középmagas termet, fekete, hátrafésült haj, határozott kontúrú szögletes szemüveg, sürgő és célszerű mozdulatok, energikus magatartás - ezek a jellegzetességek tudatomban összeolvadnak egy, a debreceni...
15000 Ft
Szállítás: 3-7 munkanap
Személyes ajánlatunk Önnek
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
Részlet az 1. kötetből:"Emlékmorzsák Ikvai Nándorról (ajánlás)Középmagas termet, fekete, hátrafésült haj, határozott kontúrú szögletes szemüveg, sürgő és célszerű mozdulatok, energikus magatartás - ezek a jellegzetességek tudatomban összeolvadnak egy, a debreceni bölcsész egyetemen megismert személyiséggel: Iváncsics-Ikvai Nándorral. Ma sem tudom úgy Petőházát-Sopront vagy Szentendrét megközelíteni, hogy a vele kapcsolatos személyes emlékeimből valami ne késztetne csendes és egyben derűs elmélkedésre. Az a reflex, amely vele kapcsolatban egyszerre juttat az elmúlás és a csendes derű gondolatához, számomra eggyé olvad Ikvai Nándor emlékével.Tevékeny élete valamennyi állomáshelyén tartottam vele a kapcsolatot. Feleségével, Sándor Ildikóval együtt erőteljes közösségteremtő képességük volt. Jól emlékszem az egyetemi tanszékre gyakran visszajáró ceglédi múzeumigazgatóra, aki szakmai tanácsokat adott a fiatalabbaknak. Találkozásaink színtere az 1960-as évek első felében sokszor az a kástu" volt, amelynek létrehívásában Ikvai Nándor is részt vett, s amely élelmiszertartalékaival gyakran látta vendégül a késő esti órákig az egyetemen dolgozó-kutató éhes kollégista és albérletben lakó etnográfus-palántákat. Később sokszor vendégeskedtem a ceglédi Kossuth Múzeum-beli, majd a szentendrei megyei múzeumigazgatói, s a művelődési minisztériumi dolgozószobájában. Vele a muzeológia szakmai gyakorlati kérdéseiről, gondjairól, a szaktudomány kérdéseiről mindig érdemes volt szót váltani. Természetessége, nyílt és gyakorlatias észjárása mindig segített a problémák gyökereinek feltárásában és megoldásuk módozatainak számbavételében. Könyvei, tanulmányai kiemelkedő anyagismeretről tanúskodnak. Nem véletlen, hiszen példát mutatott a fiatalabbaknak a falvakban folytatható néprajzi terepmunka fortélyaiból. Szeretett terepen gyűjteni. Könnyen teremtett emberi kapcsolatot, aminek hasznaként" igen értékes néprajzi információkat jegyezhetett le. Munkáiból ez az originalitás, a gyűjtött anyag iránti tisztelet, a jó rendszerezettség tükröződik vissza."
Asztalos István művei
Bagu Balázs művei
Bakó Ferenc művei
Balanyi Béla művei
Balassa Iván művei
Bárth János művei
Bellon Tibor művei
Bencsik János művei
Bódi Erzsébet művei
Bódi Zsuzsanna művei
Bodó Sándor művei
Burányi Dezső művei
Dankó Imre művei
Dinnyés István művei
Dobrossy István művei
Domonkos Ottó művei
A szerzőről
Farkas Péter művei
1955-ben született, Budapesten. Érettségi után öt félévet végzett a csepeli tanárképző főiskola magyar-történelem szakán. A hetvenes évek végétől részt vett a magyar demokratikus ellenzék munkájában; önálló gazdálkodó Dömsödön.

A Túlpartról (1979) című szamizdatkötet összeállítója. 1982-ben elhagyta az országot, és a Német Szövetségi Köztársaságban telepedett le. 1988 és 1990 között az Irodalmi Levelek című periodika szerkesztője volt, Petri Györggyel és Tóth Gábor Ákossal. 1992-ben a kasseli documenta hivatalos programjához tartozó Piazza Virtuale egyik kölni szervezője volt. Ennek keretében tervezte meg és bonyolította le - Boris Nieslonyval - a The Virtual Diary című projektet. 1989-ben megalapította a Humane Gesellschaft für Geistige Nekrophilie nevű "pszeudotársaságot", amely azóta is számos művészeti esemény kiindulópontja. Jelenleg Kölnben él.

A Magvető Kiadónál megjelent művei
Törlesztés - kivezetés a Gólemből (2004), Nyolc perc (2007), Kreatúra (2009), Johanna (2011)

Díja
Bródy-díj (1997), Márai Sándor-díj (2011)
Fejér Gábor művei
Flórián Mária művei
Fügedi Márta művei
Füvessy Anikó művei
Gulyás Éva művei
Gunda Béla művei
H. Bathó Edit művei
Hála József művei
Hídvégi Lajos művei
Hoffmann Tamás művei
Hoppal Mihály művei
Ikvai Enikő művei
Ikvainé Sándor Ildikó művei
K. Csilléry Klára művei
Kocsis Gyula művei
Kodolányi János művei
Kotics József művei
Labadi Károly művei
Liszka József művei
Mesterházy Károly művei
Molnárné Hajdú Margit művei
N. Bereznai Ilona művei
Nagy Varga Vera művei
Orosz István művei
P. MADAR ILONA művei
Paládi Kovács Attila művei
Páll István művei
Pap István művei
Petercsák Tivadar művei
Pozsony Ferenc művei
S. Lackovits Emőke művei
Sabján Tibor művei
Sándor Mihályné művei
Selmeczi Kovács Attila művei
Simon László művei
Szenti Tibor művei
Szilágyi Miklós művei
Sztrinkó István művei
T. Bereczki Ibolya művei
Tari Edit művei
Topál Judit művei
Torma István művei
Ujváry Zoltán művei
Viga Gyula művei
Zakariás Erzsébet művei
Zomborka Márta művei
Bolti készlet  
Vélemény:
Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet