Bővebb ismertető
Mit hoz az új esztendő?Aki kertészkedik, az szükségképpen bízik a jövőben! Nem is tehet mást, hiszen már előző ősszel megkezdte előkészíteni az idei termelést, felásta a veteményeságyásokat, a gyümölcsfák alját, a szőlő sorait, a virágágyak talaját. Szerves és műtrágya is került valahogy a tápanyagokra mindig éhes földbe. Elvetettük, amit lehetett és betakargattuk a fagyra kényes füge-, rozmaringbokrokat és rózsatöveket.Most várjuk a tavaszt, amelyről nehéz megjósolni, hogy nehezebb vagy könnyebb lesz-e, mint a korábbiak voltak?Azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy a termeléshez szükséges iparcikkek ára - jóllehet már most is a tűrőképesség plafonján vannak - magasabb lesz, tehát a termelés alapfeltételei drágulni fognak. És ezt csak viszonylag kevés termelőnél ellentételezi az, hogy a piaci árak is - előreláthatóan -emelkedni fognak.Az viszont kétségtelen és akár statisztikailag is kimutatható, hogy a saját termelésű zöldség, gyümölcs, szőlő, bor és virág sokat segít a családok fogyasztási színvonalán. Akinek kertje van, az változatosabban és bőségesebben fogyasztja ezeket az egészséges termékeket. Megteheti, mert a ráfordított sok fáradságot, törődést, hozzáértést nemigen szpkták számításba venni.Úgy gondolom tehát, helyes az a feltételezés, hogy a kertek megművelésének és hasznosításának 1990-ben még nagyobb jelentősége lesz, mint az előző években volt, több hasznot és - remélhetőleg - több örömet is fognak teremni az új esztendőben gondos gazdáiknak, mint az előző években.Hogy céljaink és vágyaink 50 év alatt nem sokat változtak, annak bizonyítására hadd álljon itt egy 1940-ben elhangzott Rádiós Gazdasági Előadás két befejező mondata: megjelöltem azokat a feladatokat, amelyeknek megoldása múlhatatlanul szükséges ahhoz, hogy a kertészeti termelés megközelíthesse a nyugati államok piacainak igényeit, s kielégíthesse a belföldi szükségletet A kormányzat áldozatkészsége, a magyar gazda rátermettsége, műveltsége, fáradhatatlansága a biztosítéka annak, hogy a kitűzött cél mielőbb elérhető lesz."Úgy legyen!fllllSPi^ggMIgg^mj 1._Munkák a zöldségeskertbenAz év első hónapjában lassan készülődhetünk a tavaszi munkakezdéshez. Ha megterveztük, mit, hová vetünk, igyekezzünk beszerezni a még hiányzó vetőmagokat!Ellenőrizzük a zöldségfélék tárolására használt helyiségeket. Fagymentes napokon a tárolóhelyiségeket szellőztessük, a zöldségféléket pedig válogassuk át. A romló, rothadó darabokat távolítsuk el, a még használható részeket azonnal elkészítve, a termés egy részét még megmenthetjük.A homokba ágyazott zöldségfélékkel viszonylag kevés a gond. Ha a pince túl száraz, és a fedő homokréteg teljesen kiszárad, a gyökérféle fonnyadni kezd alatta. Kevés permetezéssel, öntözéssel annyi vizet adjunk, hogy a homok nyirkos, de nedves semmiképpen se legyen. Nagy hidegben, ha a pincénk rosszul szigetelt, borítsuk a zöldségféléket még egy homokréteggel.Ne feledkezzünk meg a prizmában tárolt zöldségfélékről sem. Fontos teendő a prizma hőmérsékletének az ellenőrzése.Szerezzük be a veteményeskertbe szükséges tőzeget komposztot, humuszt, trágyát érett istállótrágyát. Az érett istállótrágya nagy kincs, ne szalasszuk el a lehetőséget, vegyük meg, ha módunk van rá.A kétes értékű és a többéves magokkal végezzünk próbacsíráztatást. Körülbelül 50-100 darab magot helyezzünk nedves itatóspapírra vagy szűrőpapírra, és tartsuk őket csírázási hőmérsékleten. A csírázási százalékot úgy állapítjuk meg, hogy megszámoljuk, 100 szem magból mennyi kelt ki. Ezután döntsük el, hogy mennyit kell belőle vetnünk, hogy a kívánt sűrűséget megkapjuk. Gondoljunk arra, hogy a talajban a körülmények még kedvezőtlenebbek, mint a csíráztatótálban, ezért a gyenge, 50-70 százalékos csírázási százalékú magot már ne vessük el.A hónap végén már kezdhetjük a paprika- és a paradicsommagok vetését. Jól fűthető hobbiházban, vagy a lakás egyenletes hőmérsékletű és napos részében próbálkozhatunk a palántaneveléssel. Nagy szakértelmet igényel, ezért csak akkor lássunk hozzá, ha van némi gyakorlatunk már benne. Addig a palántákat érdemes a piacon, vagy a palánta-előállítással foglalkozó szövetkezetből, vagy megbízható magántermelőtől beszerezni.Időben szerezzük be a fólia alatti hajtatásra és a szabad földi termesztésre alkalmas zöldségfajtákat. így időben el tudjuk kezdeni a magvetést, a palántanevelést, és kellő időben kerülhetnek állandó helyükre a növények, s a várt időben kezdhetjük majd meg a termés szedésétA következőkben a fajtaválasztáshoz szeretnénk ötleteket adni.ParadicsomfajtákKecskeméti 16-6 Fi fajtajelölt. Fűtött és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas. Determinált növekedésű. Nagy,' lapított gömb alakú termése korán érik. Termését elsősorban friss fogyasztásra ajánlják. A növény ellenáll a gyökér-gubacs és a fonálféreg kártételének, valamint a verticilliumos hervadásnak,ZÖLDSÉGTERMESZTÉS