Immáron 17 év telt el Robin Warren és Barry Marchall eredeti közlése óta, amit a Lancet hasábjain publikáltak. Munkájukban kifejtették, hogy a gyomornyálkahártya felszínén észlelhető spirális baktérium és az egyidejűleg talált chronicus gastritis között ok-okozati...
Immáron 17 év telt el Robin Warren és Barry Marchall eredeti közlése óta, amit a Lancet hasábjain publikáltak. Munkájukban kifejtették, hogy a gyomornyálkahártya felszínén észlelhető spirális baktérium és az egyidejűleg talált chronicus gastritis között ok-okozati összefüggés található. A bacterium leírását - amelyet nem sokkal később már Helicobacter pyloriként (H. pylori) ismert meg a világ - nem az ausztrál szerzők végezték el elsőként, de a chronicus gyulladás és a H. pylori közötti kapcsolati láncszem bizonyítása feltétlenül az ő érdemük. A kórokozó „újrafelfedezéséről" volt szó tehát. Nem sok idő után már világossá vált, hogy a gyomor- és nyombélfekélyek nagy többsége H. pylori hordozó és a bacterium kipusztítása, eradikációja a fekély gyógyulásával jár, sőt azt sietteti is. Elsőként O'Morain és munkacsoportja írta le ezután, hogy a sikeres eradicatios kezelés csaknem teljesen kivédi a fekélyek recidiváit. „Kill the bacteria, heal the disease", hangzott a szakmai slogen.
Az évszázad gasztroenterológiájának nagy eseménye: a H. pylori pathogenetikai szerepének felismerése óta eltelt több mint másfél évtizedben ugrásszerűen szaporodtak a kutatási és klinikai adatok. Sokáig kérdéses volt azonban és mindmáig változik, formálódik a szakmai álláspont arra vonatkozóan, hogy milyen betegeket miért, milyen gyógyszerekkel, mikor és ki kezeljen. A szakirodalmi adatok dzsungelében valóban nem könnyű az eligazodás. Emiatt is alakult ki az igény a '90-es évek közepén arra vonatkozóan, hogy először nemzeti majd földrészenkénti konszenzus üléseken igyekezzenek a kontrollált adatok alapján útmutatásokat képezni a gyakorló orvosok társadalmának. Ilyen háttérrel rendezték meg 1996-ban Maastrichtban az European Helicobacter Study Group (EHPSG) szervezésében az első nemzetközi konszenzus ülést, amelynek ajánlásai máig is irányadóak. A maastrichti konszenzus felújítására, update típusú korrekciójára idén szeptemberben készülünk. Amerikában 1997-ben Virginiában találkoztak a szakemberek és készítettek konszenzust, amely a Virginia Report néven vált ismertté. Az ázsiai konszenzus ülést szintén 1997-ben Singapourban tartották, majd nemsokára Birminghamben újabb közös európai álláspontot alakítottak ki, elsősorban a korszerű therapia vonatkozásában. Hazánkban a Magyar Gasztroenterológiai Társaság először 1989-ben foglalkozott főtéma jelleggel a H. pylori problémával. 1996-ban megszerveztük a társaság keretein belül a Helicobacter Pylori Munkacsoportot, az elmúlt években balatonaligai nagygyűlésünkön már önálló szekcióüléseket tartottunk. Jelentős és nagysikerű esemény volt 1998-ban a Budapesten rendezett EHPSG-konferencia. A konferencia szakmai haszna mellett más lehetőségeket is adott, anyagi bázis birtokában 1999-ben létrejött a Magyar Helicobacter Pylori és Dyspepsia Alapítvány.
Időközben szaporodtak a H. pylorival kapcsolatos hazai adatok is, nőtt a közlemények és előadások száma. Természetesen igényként fogalmazódott meg a magyar nemzeti konszenzust előkészítő értekezlet összehívása is. A kezdeményezés élére állt az MGT Helicobacter Pylori Munkacsoportja és 1999 júniusában Balatonaligán megrendeztük a konszenzus konferencia előkészítését is. A munkacsoport plenáris ülésén eldöntöttük, hogy a konszenzus ülést 13 különböző témakörre bontva rendezzük meg a végső szintézisre is törekedve.
"Gasztroenterologusként 1986 óta gyógyítom a betegeket, a növényi rostok nagy kedvelője és gyakorlati vizsgálója, alkalmazója vagyok szintén évtizedek óta.
1992-ben a magyarországi Helicobacter pylori epidemiológiai vizsgálatot végeztem. 2012-ben részt vettem azon a Párizsban rendezett kongresszuson, ahol a Human Microbiom Project és a METAHIT kutatási eredményeiről közösen amerikai és európai kutatók először számoltak be. Utóbbi kongresszus katartikus hatással volt rám. Ez irányú érdeklődésem szüntelenül tart és lehetőségek szerint építem be a mindennapi gyógyításba és az otthoni gasztronómiába is. Szeretek főzni, megfigyelni a folyamatokat, az ízek alakulását, új ételek komponálását a kutatások eredményei alapján is."
Amennyiben az Ön által választott könyvesbolt neve mellett
1-5
szerepel, kérjük kattintson a bolt nevére, majd a megjelenő elérhetőségeken érdeklődjön a készletről és foglalja le a könyvet.
Az Ön adatainak védelme és a felhasználói élmény javítása érdekében weboldalunk különböző sütiket (cookie) használ.
Az "Összes elfogadása" gomb megnyomásával elfogadja a sütik használatát. A "Testreszabás" gomb megnyomásával a sütikről részletes információkat olvashat és egyedileg beállíthatja azokat.
Cookie-k és Adatvédelem
Mik azok a sütik (cookie-k)?
A cookie-k szöveges fájlok, amelyek egy weboldal információit tárolják a számítógépen. Kétféle sütit különböztetünk meg: az első
az oldal működéséhez elengedhetetlenül szükséges, a másik pedig a magasabb szintű felhasználói élményhez szükséges.
Elengedhetetlen sütik
Ezeknek a sütiknek mindig be kell lenniük kapcsolva, mivel segítenek a felhasználói fiókkal kapcsolatos műveletekben és az
adatvédelmi beállítások tárolásában.
Személyre szabottabb és relevánsabb hirdetések
Az alábbi cookie-k használatával hozzájárulhat a személyre szabottabb és relevánsabb hirdetések megjelenítéséhez, valamint
segíthet nekünk jobban megérteni és fejleszteni az oldalunk teljesítményét.