ELŐSZÓ
Az egyetemek a társadalom igényeihez alkalmazkodva a középkortól napjainkig folyamatos változásokon mentek keresztül, s változnak ma is. Ma már „tudásiparról" beszélünk, az egyetemeknek „eladható" tudást kell adniuk. A finanszírozás fejében a társadalom joggal...
ELŐSZÓ
Az egyetemek a társadalom igényeihez alkalmazkodva a középkortól napjainkig folyamatos változásokon mentek keresztül, s változnak ma is. Ma már „tudásiparról" beszélünk, az egyetemeknek „eladható" tudást kell adniuk. A finanszírozás fejében a társadalom joggal várja el, hogy az egyetemek tevékenységéből, az ott felhalmozott tudásból az állampolgárok minél szélesebb körben részesüljenek. Az állandó változások ellenére az egyetemek alapfunkciója változatlan: itt történik a tudás előállítása (a kutatás) és a tudás átadása (az oktatás).
Szerte a világon a gazdaság fejlődése attól függ, milyen gyorsan sikerül a tudományos eredményeket átültetni a mindennapi gyakorlatba. Ma egy termék értékét túlnyomó részben az előállításához befektetett szellemi tőke nagysága szabja meg. Egy sikeres gazdaság mögött a rugalmasan reagáló, a változásokhoz, az új kihívásokhoz alkalmazkodni tudó kvalifikált munkaerő áll. A tudás „felezési ideje" folyamatosan csökken, bizonyos területeken már eléri a képzési időt. Az élethosszig való tanulás gondolatát tehát el kell fogadnunk, úgy is mint társadalmi igényt, s úgy is, mint életformát.
Napjainkban egyre inkább elmosódnak az egyes tudományterületek közötti határok, megnő a tudományágak közötti együttműködés, az interdiszciplinaritás jelentősége. A különböző szakterületek művelőinek együtt kell dolgozniuk. Ehhez a tudás, kreativitás, kommunikációs készség mellett magas szintű intelligenciára is szükség van.
A Veszprémi Egyetemen az oktatás alapja a hallgató és az oktató közötti bizalmi viszony. Hallgatóinkat arra készítjük fel, hogy versenyképes diplomával a kezükben meg tudják teremteni az ismeretek, készségek és a műveltség harmonikus egyensúlyát. Ehhez Egyetemünk kampuszain és kihelyezett képzési helyein minden feltétel biztosított.
A mostani „Tanulmányi Tájékoztató" is a tanulást, a tudás és a készségek megszerzésének folyamatát segíti, mivel „naprakész" információkat tartalmaz az érdeklődők számára az Egyetem falain belül és azon kívül is. Ugyanakkor tájékoztatónk egy fontos oktatásszervezési dokumentum is, mely az egyetemi minőségbiztosítási rendszer szerves része.
A kötet tartalmi összeállításáért köszönet illeti Dr. Németh Zoltán, Dr. Mihalovics Árpád, Dr. Anda Angéla, Dr. Gerzson Miklós és Dr. Jancsik András dékánhelyetteseket és a szakvezetőket. A szerkesztői munka komplex és időigényes feladatait Kovácsné Dr. Toplak Margit osztályvezető asszony és az Oktatásszervezési és Akkreditációs Osztály munkatársai végezték. A kötet határidőre történő megjelenése az Egyetemi Kiadó és Nyomda munkatársainak érdeme.
Forgassák a Tájékoztatót saját hasznukra és boldogulásukra!
Veszprém, 2004. június
Dr. Kristóf János rektorhelyettes
Termékadatok
Cím: Veszprémi Egyetem Tanulmányi Tájékoztató 1999/2000. [antikvár]
Amennyiben az Ön által választott könyvesbolt neve mellett
1-5
szerepel, kérjük kattintson a bolt nevére, majd a megjelenő elérhetőségeken érdeklődjön a készletről és foglalja le a könyvet.
Az Ön adatainak védelme és a felhasználói élmény javítása érdekében weboldalunk különböző sütiket (cookie) használ.
Az "Összes elfogadása" gomb megnyomásával elfogadja a sütik használatát. A "Testreszabás" gomb megnyomásával a sütikről részletes információkat olvashat és egyedileg beállíthatja azokat.
Cookie-k és Adatvédelem
Mik azok a sütik (cookie-k)?
A cookie-k szöveges fájlok, amelyek egy weboldal információit tárolják a számítógépen. Kétféle sütit különböztetünk meg: az első
az oldal működéséhez elengedhetetlenül szükséges, a másik pedig a magasabb szintű felhasználói élményhez szükséges.
Elengedhetetlen sütik
Ezeknek a sütiknek mindig be kell lenniük kapcsolva, mivel segítenek a felhasználói fiókkal kapcsolatos műveletekben és az
adatvédelmi beállítások tárolásában.
Személyre szabottabb és relevánsabb hirdetések
Az alábbi cookie-k használatával hozzájárulhat a személyre szabottabb és relevánsabb hirdetések megjelenítéséhez, valamint
segíthet nekünk jobban megérteni és fejleszteni az oldalunk teljesítményét.