kategória
szerző
cím
sorozat
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
Előrendelhető
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

Személyes ajánlatunk Önnek
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
VISSZAPILLANTÁS A Magyar Lányok ötvenedik évfolyamába lépett. Ötven év!... Még kimondani is sok. Egy egész emberöltő! Egy lap életében még sokkal többet számít. Egy-két évtized is már nagy korhatár, hát még egy fél évszázad. Hátha még hozzávesszük a háborús éveket is, amelyek tudvalevőleg kétszeresen számítanak! . . . És ha tárgyilagosan, hűvös szemmel, mintegy kívülállóan visszanézünk erre az elmúlt ötven esztendőre és teljesen elfogulatlanul feltesszük a kérdést: Kinek, minek tulajdonítható, hogy éppen ebben a legkritikusabb, legválságosabb időfordulásban, két világháború pusztító vérzivatara, nemzeti összeomlás, gazdasági válságok közepette egy leányifjúsági lap mindennek ellenére él, virágzik, mint ahogy vihardúlt kertben a zivatar alatt is tovább virágoznak a fák és a bokrok és a virágok - hál akkor azt kell rá felelnünk: - Élt, megmaradt, virágzott és teljesítette hivatását, kötelességét, mert szükség volt reá! Nem külön érdeme senkinek, csak az egész nemzet fiatal leányainak, akik minden idők változásai között megmaradtak magyarnak, lélekben tisztának, jónak, vallásosnak, dolgosnak és kötelességtudónak. Az ilyen lelkeknek von szükségük egy vezető, irányító orgánumra, amely mindig, mindenben az ő tiszta lelküket tükrözi vissza, az ő életfelfogásukhoz irányul. Van a magyar leányifjúságban valami sajátos, évszázadokon átörökölt, néha talán tudatalatti szilárd, nemes, egészséges életfelfogás, amelynek - merem kimondani - legnagyobb része van abban, hogy elpusztíthatatlanul él a magyar érzés, a magyar erkölcs az egész nemzetben.
Babay József művei
Bársony István művei
Beczássy Judit művei
A szerzőről
Benedek Elek művei
Benedek Elek (Kisbacon, 1859. szeptember 30. – Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, „a nagy mesemondó”.

Bölcsésztanulmányait Székelyudvarhelyen, majd Budapesten végezte. Diákkorában néprajzi gyűjtőútra ment Sebesi Jóbbal. Újságíró lett: a Budapesti Hírlap és más lapok munkatársaként dolgozott. 1887-ben a nagyajtai kerület országgyűlési képviselővé választotta. 1892-ig töltötte be ezt a tisztséget. Egy ideig Szabadelvű párti volt, majd a Nemzeti Párthoz csatlakozott. Képviselőházi beszédeiben az ifjúsági irodalommal, a népköltészet és a népnyelv, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. Napilapokat és folyóiratokat szerkesztett: Magyarság (1901–02); Magyar Világ (1902–03); Magyar Kritika (1897–99); Nemzeti Iskola (1890–1905); Néptanítók Lapja (1907–09). Emellett számos lapban publikált álnéven, ezekből ad közre válogatást a kétkötetes Az ismeretlen Benedek Elek c. munka.

1889-ben részt vállalt a Pósa Lajos által indított első irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklap, Az Én Újságom szerkesztésében, Sebők Zsigmonddal együtt szerkesztője volt a Jó Pajtás gyermeklapnak. 1890-ben belépett a Demokratia nevű szabadkőműves páholyba. Ifjúsági könyvsorozatot szerkesztett: Kís Könyvtár, amelynek folytatása B. E. kis könyvtára címmel jelent meg. 1900-ban a Kisfaludy Társaságnak is tagjává vált. Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásait tartalmazó Ezüst Mesekönyv és Arany Mesekönyv - amelyek főként az Az Ezeregyéjszaka meséinek és a Grimm fivérek meséinek átiratai voltak – tucatnyi új kiadásaival, újabb átdolgozásaival évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek voltak. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt.

Benedek Eleket 1929. augusztus 17-én, levélírás közben, végzetes agyvérzés érte.

1921-ben hazatért a trianoni békeszerződés által Romániához csatolt Kisbaconba és ott élt haláláig, ahol példaképe, szervezője volt a szárnyait bontogató romániai magyar kalákásoknak és a Cimbora című ifjúsági lapot szerkesztette. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet.
Benedek Rózsi művei
Bónyi Adorján művei
Csathó Kálmán művei
D. Lengyel Laura művei
Dénes Gizella művei
Ego művei
Falu Tamás művei
Farkas Imre művei
Gaál Mózes művei
Gárdonyi Géza művei
Gombos Gyuláné művei
Gulácsy Irén művei
Herman Ottóné művei
Jeszenszkyné T. Irén művei
Jókai Mór művei
Kádár Lehel művei
Kemechey Jenő művei
Krúdy Gyula művei
Lampérth Géza művei
Lőrinczy György művei
Lyka Károly művei
Mauks Kornélia művei
Mikszáth Kálmán művei
Móra Ferenc művei
Ölbey Irén művei
Pálosy Éva művei
Pogány Elza művei
S. Bokor Malvin művei
Surányi Miklós művei
Szabóné Nogáll Janka művei
Szederkényi Anna művei
Szegedi István művei
Szentmihályiné Szabó Mária művei
Tábori Róbert művei
Tormay Cécile művei
Vándor Iván művei
Z. Tábori Piroska művei
Bolti készlet  
Vélemény:
Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet