Bővebb ismertető
Aki azt hiszi, már mindent tud a paleolit táplálkozásról, nagyot téved! Felejtsük el a maglisztekből készült péksüteményeket és a szupermarketek előre csomagolt felvágottait, és kóstoljunk bele valami igazán vad dologba!
Ha eddig idegenkedtünk a nyers hústól, a belsőségektől, a tengeri herkentyűktől, a bizarr fogásoktól vagy az egzotikus vidékek konyhájától, éppen ideje változtatnunk. Mezei Elmira és Sáfrán Mihály bebizonyítja, hogy sokkal többféle finomság vesz minket körül, mint hinnénk. A Vad paleo azonban nem csupán recepteskönyv: mindazon ősi bölcsességek és modern praktikák gyűjteménye, amelyekre napjaink vadászó-gyűjtögetőinek, természetjáróinak és kulináris kalandorainak szüksége lehet.
Miből készül az eszkimójégrém? Miféle ínyencségeket kínálnak nekünk hazánk erdői-mezői? Hogyan ismerhetjük fel az ehető, illetve mérgező növényeket és gombákat? Milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha szőröstül-bőröstül, az orrától a farkáig fogyasztjuk az állatot? Tényleg csak nézőpont kérdése, hogy fintorgunk egy tál fokhagymás szöcske felett, vagy jóízűen elropogtatjuk?
A túléléstől a tálalásig - a Vad paleo izgalmas barangolásra hív az extrém ízek, távoli kultúrák és elfeledett hagyományok birodalmába. Lépjünk ki komfortzónánkból, és irány a nagyvilág!
MEZEI ELMIRA táplálkozási tanácsadó és reformszakács, a hazai paleo mozgalom egyik úttörője, ínycsiklandó ételköltemények százainak megálmodója. SÁFRÁN MIHÁLY biomérnök, Európa-bajnok kenus, paleo szemléletű táborok és sportfoglalkozások szervezője. Mindketten hiszik, hogy a paleo nem csupán egy táplálkozási irányzat, hanem élet- és szemléletmód.
"Mezei Elmira vagyok, holisztikus táplálkozási tanácsadó, "zöldségnagykövet". 1998 óta tanítok tudatos táplálkozást, a gourmet vegetáriánus főzés a legkedveltebb területem. Én magam nem vagyok vegetáriánus, de mindig is nagy zöldség fogyasztó voltam. Fő érdeklődésem az ételek egészségre gyakorolt hatása, és az étkezéshez kapcsolódó érzelmi tényezők. 1998-2000 Angliában a Lawrence Plaskett Holistic Nutritional Medicine College-ban tanultam táplálkozás tudományt.
Tíz évig éltem Angliában és Indonéziában, ahol sok helyi specialitással megismerkedtem, így a főzőtanfolyamaimon szereplő receptek skálája számos egzotikus fogással bővült. Angliában olyan emberekkel dolgoztam, akik friss diagnózissal a zsebükben kerestek fel, mert betegségük terápiájának része volt a teljes diétás változtatás. Ebben a gyakran nagyon nehéz átállási időszakban praktikus segítséget nyújtottam: a kliens saját otthonában főztem, valamint az új diétával kapcsolatos összes birtokomban lévő információt átadtam.
2007-től 2009-ig, újra itthon, az Angyalok Konyhája munkatársaként dolgoztam, ahol feladataim közé tartozott az egyéni ügyfél konzultáció és személyre szabott menütervezés. 2008-ban megismerkedtem Bácskai Mártával, a Gondolkodj Egészségesen! Program vezetőjével. Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy a program táplálkozási területének "arcává" váljak. 2009 ősze óta az Ízek és Érzések gasztro és életmód magazin szakmai csapatának tagja vagyok.
2010. január eleje óta paleo módon táplálkozom, és eddigi saját tapasztalataim nagyon pozitívak. Konzultációimban elkezdtem használni a paleo irányvonalat, és a hozzám fordulók visszajelzései igen biztatóak. E tapasztalatok alapján úgy döntöttem, hogy rendszeres paleo tanfolyamokat indítok, ahol a konkrét receptek elsajátítása mellett sok elméleti információ is elhangzik majd. Részint hagyományos magyar ételek paleo változatát, valamint az új diéta által inspirált kreatív recepteket is tanítok majd.
Célom az egészséges táplálkozás megszerettetése, úgy, hogy ínyenc módon tanítok főzni egészségeset, hogy élmény szinten kapcsolódjon össze a "finom" és az "egészséges". Tanfolyamaim abban is segítenek, hogy a résztvevők számára változatosságot hozzon a napi ételek megválasztásában, és magabiztosságot az elkészítésben."