kategória
szerző
cím
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

Kossuth Kiadó - Világhíres magyarok

Világhíres magyarok

Kossuth Kiadó

Kossuth Kiadó , Megjelenés: 0000. 00 00.
Könyv
 
A következő század végén összeállított Pray-kódexben található meg a legrégibb összefüggő szövegű magyar nyelvemlékünk, a Halotti Beszéd és Könyörgés; a fennmaradt szöveg kétszázhetvennégy szóból áll. A Kárpát-medencében letelepedett magyarság szókincse azonban...
5525 Ft 6500 Ft
15%
Szállítás: 3-6 munkanap
Ez a termék törzsvásárlóként akár 5138 Ft
Akik ezt a terméket megvették, ezeket vásárolták még
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
A következő század végén összeállított Pray-kódexben található meg a legrégibb összefüggő szövegű magyar nyelvemlékünk, a Halotti Beszéd és Könyörgés; a fennmaradt szöveg kétszázhetvennégy szóból áll.
A Kárpát-medencében letelepedett magyarság szókincse azonban ennél jóval gazdagabb volt, csak az egykoron birka- és kecskebőr hártyákra rótt betűk elvesztek; megmaradtak-fennmaradtak viszont az ősi mesterségek művelőinek, az ácsoknak, a fémműveseknek, a textileseknek, a halászoknak, a borbélyoknak, az építőmestereknek, az állattartóknak és földműveseknek, a folyó, szabályozóknak, az égiekkel társalkodóknak, a meseszövőknek és az étekkészítőknek egykori magyar szakkifejezései, amelyek azután szószedetekbe is foglaltattak, s bizonyítják eme mesterségekben eleink igencsak magas fokú jártasságát.
A jogtudók jóvoltából már a 11. században megszülettek az első magyar törvénykönyvek, 1222-ben pedig - hét évvel a híres angol Magna Charta Libertatum után - a magyarországi Aranybulla.

A 12. század végén az oxfordi diákok között már magyarországi tanuló nevével találkozhatunk, a 13. században a bolognai egyetemen magyar kánonjogász tanított, s a Sorbonne professzorai közé a 18. századtól kezdődően magyar szakembereket is meghívtak. Ebben az időben a felsőbb fokúnak mondható veszprémi iskolában több mint tíz, Franciaországban végzett tanár tanított, száz évre rá létrejött a pécsi egyetem, s immár több mint hatszáz évvel ezelőtt alapíttatott egyetem Óbudán.
A 15. századi Európa egyik legnagyobb könyvtára a csodálatos kódexeket magában foglaló Corvinagyűjtemény volt, s ennek összeállításával egy időben, 1473-ban Magyarország volt a világ hatodik országa (Németország, Itália, Svájc, Franciaország és Németalföld után), ahol megindult a könyvnyomtatás. Már a magyar királyság korai évtizedeiben foglalkoztak pénzveréssel, s az éremkészítők azt a poncolási technikát alkalmazták, amely az érmék maradandóságának megtartására szolgált, s ezért egész Európában kedveltté váltak a magyar pénzek, nem is beszélve arról az időszakról, amidőn már a magyar uralkodók aranypénzt verettek, firenzei mintára.
Ezeknek a jó minőségű pénzeknek az előállításához a gazdag magyar bányák adtak alapot, hiszen a középkor századaiban a magyar aranytermelés az afrikai után a világstatisztikában a második helyet foglalta el, s ugyanez mondható ezüsttermelésünkről is, amelyben csak a csehországi bányák előzték meg a magyarországiakat. Talán ez a gazdagság is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar királyi családok Európa majd minden királyi házával rokoni kapcsolatba kerültek, s talán egymás gyorsabb megismerését szolgálta az elfordítható első tengelyű magyar szekér, azaz a korábbiaknál könnyedebben "száguldó" magyar kocsi is.
Diákjaink Európa nagy egyetemeiről hazatérvén sok más mellett - a protestáns főiskolákon vagy a tudományegyetemen adták át tudásukat, hasznosították tapasztalataikat, s többen világhírnévre tettek szert. Közülük a legkreatívabbaknak köszönhetjük, hogy a világ első bányamérnöki okleveleit Magyarországon állíthatták ki, s hogy a világon legkorábban Magyarországon képezhettek polgári mérnököket, és hogy a felsőfokú agrároktatás kezdete is Magyarországhoz köthető.
A fenti szakmákban jártasságot szerezni óhajtó európai diákok Magyarországra jöttek tanulni. A magyarországi univerzitásokon egykoron számos európai vendégprofesszor nevével is találkozhattunk, míg az európai tudóstársaságok (köztük a Royal Society) jó néhány kiváló magyar gondolkodót fogadtak soraikba a 18. századtól kezdődően.

És akkor még nem is szóltunk européer íróinkról, művészeinkről, építészeinkről, bölcselőinkről, s a kultúra és tudomány más ágainak művelőiről. Köztük például a közgazdaságtan tudorairól, holott éppen egyiküknek köszönhetjük az euró kitalálását. Annyi azonban bizonyos: már e néhány példa alapján is bizton állíthatjuk, hogy a magyar kultúra és tudományosság évszázadok óta integráns része az európainak. Szent-Györgyi Albert jogosan mondotta egykoron:
"minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberi haladáshoz, teljesen függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban." Magyarország a szellemi világ atlaszában az egyik legnagyobb területet foglalja el.
Könyv adatok
Cím: Világhíres magyarok
Szerző: Kossuth Kiadó
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 168 oldal
Megjelenés: 0000. 00 00.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9630945495
Olvasson bele a Világhíres magyarok c. könyvbe! (PDF)
Bolti készlet  
Vélemény:


Minden jog fenntartva © 1999-2012 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by Infosystem s.r.o.. Minden jog fenntartva.
mobil nézet