Kategória
Szerző
Cím
Kiadó
Leírás
Évszám
Ár
 - 
Mezők között
ÉSVAGY  kapcsolat
 
 
űrlap bezárása | mezők ürítése
E-mail cím:
Jelszó:
Bejelentkezem

Akciók

Újdonságok

Előrendelhető

Líra bolthálózat

Segítség

Fizetés és szállítás

 
Részletes keresés

Főoldal  >  Könyv  >   Ismeretterjesztő  >   Társadalomtudomány  >   

Kossuth Kiadó

Világhíres magyarok

Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 168 oldal
Megjelenés: 2004
Méret: 300 mm x 230 mm
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9630945495

Bővebb ismertető
olvasóink értékelése  

5525 Ft     6500 Ft

15% megtakarítás


Legyen MOST törzsvásárló
Ez a termék törzsvásárlóként akár 5070 Ft
Szállítás: 3-6 munkanap
Törzsvásárlói kedvezmény!
Személyes ajánlatunk Önnek

Kossuth Kiadó

Kossuth Kiadó - MAGYAR-SZLOVÁK SZLOVÁK-MAGYAR KISSZÓTÁR
2040 Ft
2400 Ft
15%
megtakarítás

Kossuth

Kossuth - SZÉPSÉGES SZENTENDRE - MAGYAR
3383 Ft
3980 Ft
15%
megtakarítás

Kossuth Kiadó

Kossuth Kiadó - Hírhedt diktátorok végnapjai
2541 Ft
2990 Ft
15%
megtakarítás
Akik ezt a terméket megvették, ezeket vásárolták még

Sandra Mahut

Sandra Mahut - Nutella - receptek édesszájúaknak
1615 Ft
1900 Ft
15%
megtakarítás

Axel Scheffler

Axel Scheffler - Pipp és Polli - A szuper roller
1351 Ft
1590 Ft
15%
megtakarítás

Ina May Gaskin

Ina May Gaskin - Útmutató szüléshez 3. kiadás ###
2966 Ft
3490 Ft
15%
megtakarítás
Bővebb ismertető

A magyar kultúra hosszú évszázadok óta szerves része az európai kultúrának. Első jelentős iskolánk 996-ban jött létre Szent Márton hegyén, s e bencés kolostort létrehozóknak köszönhetjük korai tudós orvosainkat is. 1055-ben íródott a Tihanyi Apátság alapítólevele, amely már ötvennyolc magyar szót őrzött meg számunkra.

A következő század végén összeállított Pray-kódexben található meg a legrégibb összefüggő szövegű magyar nyelvemlékünk, a Halotti Beszéd és Könyörgés; a fennmaradt szöveg kétszázhetvennégy szóból áll.
A Kárpát-medencében letelepedett magyarság szókincse azonban ennél jóval gazdagabb volt, csak az egykoron birka- és kecskebőr hártyákra rótt betűk elvesztek; megmaradtak-fennmaradtak viszont az ősi mesterségek művelőinek, az ácsoknak, a fémműveseknek, a textileseknek, a halászoknak, a borbélyoknak, az építőmestereknek, az állattartóknak és földműveseknek, a folyó, szabályozóknak, az égiekkel társalkodóknak, a meseszövőknek és az étekkészítőknek egykori magyar szakkifejezései, amelyek azután szószedetekbe is foglaltattak, s bizonyítják eme mesterségekben eleink igencsak magas fokú jártasságát.
A jogtudók jóvoltából már a 11. században megszülettek az első magyar törvénykönyvek, 1222-ben pedig - hét évvel a híres angol Magna Charta Libertatum után - a magyarországi Aranybulla.

A 12. század végén az oxfordi diákok között már magyarországi tanuló nevével találkozhatunk, a 13. században a bolognai egyetemen magyar kánonjogász tanított, s a Sorbonne professzorai közé a 18. századtól kezdődően magyar szakembereket is meghívtak. Ebben az időben a felsőbb fokúnak mondható veszprémi iskolában több mint tíz, Franciaországban végzett tanár tanított, száz évre rá létrejött a pécsi egyetem, s immár több mint hatszáz évvel ezelőtt alapíttatott egyetem Óbudán.
A 15. századi Európa egyik legnagyobb könyvtára a csodálatos kódexeket magában foglaló Corvinagyűjtemény volt, s ennek összeállításával egy időben, 1473-ban Magyarország volt a világ hatodik országa (Németország, Itália, Svájc, Franciaország és Németalföld után), ahol megindult a könyvnyomtatás. Már a magyar királyság korai évtizedeiben foglalkoztak pénzveréssel, s az éremkészítők azt a poncolási technikát alkalmazták, amely az érmék maradandóságának megtartására szolgált, s ezért egész Európában kedveltté váltak a magyar pénzek, nem is beszélve arról az időszakról, amidőn már a magyar uralkodók aranypénzt verettek, firenzei mintára.
Ezeknek a jó minőségű pénzeknek az előállításához a gazdag magyar bányák adtak alapot, hiszen a középkor századaiban a magyar aranytermelés az afrikai után a világstatisztikában a második helyet foglalta el, s ugyanez mondható ezüsttermelésünkről is, amelyben csak a csehországi bányák előzték meg a magyarországiakat. Talán ez a gazdagság is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar királyi családok Európa majd minden királyi házával rokoni kapcsolatba kerültek, s talán egymás gyorsabb megismerését szolgálta az elfordítható első tengelyű magyar szekér, azaz a korábbiaknál könnyedebben "száguldó" magyar kocsi is.
Diákjaink Európa nagy egyetemeiről hazatérvén sok más mellett - a protestáns főiskolákon vagy a tudományegyetemen adták át tudásukat, hasznosították tapasztalataikat, s többen világhírnévre tettek szert. Közülük a legkreatívabbaknak köszönhetjük, hogy a világ első bányamérnöki okleveleit Magyarországon állíthatták ki, s hogy a világon legkorábban Magyarországon képezhettek polgári mérnököket, és hogy a felsőfokú agrároktatás kezdete is Magyarországhoz köthető.
A fenti szakmákban jártasságot szerezni óhajtó európai diákok Magyarországra jöttek tanulni. A magyarországi univerzitásokon egykoron számos európai vendégprofesszor nevével is találkozhattunk, míg az európai tudóstársaságok (köztük a Royal Society) jó néhány kiváló magyar gondolkodót fogadtak soraikba a 18. századtól kezdődően.

És akkor még nem is szóltunk européer íróinkról, művészeinkről, építészeinkről, bölcselőinkről, s a kultúra és tudomány más ágainak művelőiről. Köztük például a közgazdaságtan tudorairól, holott éppen egyiküknek köszönhetjük az euró kitalálását. Annyi azonban bizonyos: már e néhány példa alapján is bizton állíthatjuk, hogy a magyar kultúra és tudományosság évszázadok óta integráns része az európainak. Szent-Györgyi Albert jogosan mondotta egykoron:
"minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberi haladáshoz, teljesen függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban." Magyarország a szellemi világ atlaszában az egyik legnagyobb területet foglalja el.

Bolti készlet
Betöltés folyamatban...

Olvasói vélemények

Értékelje Ön is!

Az értékeléshez be kell lépnie.

Erről a termékről még senki nem írt véleményt, legyen Ön az első...