kategória
szerző
cím
sorozat
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
Előrendelhető
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

Rose Tremain - A kegyelem szigetei

A kegyelem szigetei

Rose Tremain

21. Század Kiadó , Megjelenés: 2021. március 17.
Könyv
 
Miss Jane a fürdőváros angyala volt. Mindenki az ő keze alatt akart gyógyulásra lelni. De ő biztos volt benne, hogy többre hivatott.

1865-ben járunk, az angliai Bath városában. Egy rendkívüli fiatal nő, Jane, ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de...
4990 Ft
online ár: Webáruházban a termékek mellett feltüntetett narancssárga színű ár csak internetes megrendelés esetén érvényes. Amennyiben a Líra bolt hálózatunk valamelyikében kívánja megvásárolni a terméket, abban az esetben az áthúzott (szürke színű)  bolti ár lesz érvényes.
4241 Ft
15%
Szállítás: 2-6 munkanap
Ez a termék törzsvásárlóként akár 3892 Ft
Személyes ajánlatunk Önnek

Csillagokban írt sorsok

G. L. Thompson

4299 Ft
3654 Ft
15%

Rekviem egy halott lányért

John Cure

3999 Ft
3399 Ft
15%

Zene és csend

Rose Tremain

4690 Ft
3986 Ft
15%

A torony őre

Emma Stonex

Emma Stonex - A torony őre
ÚJ
3690 Ft
2952 Ft
20%

A harmadik

Mary Kubica

3999 Ft
3399 Ft
15%

Novecento

Alessandro Baricco

2699 Ft
2294 Ft
15%
Akik ezt a terméket megvették, ezeket vásárolták még
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
Miss Jane a fürdőváros angyala volt. Mindenki az ő keze alatt akart gyógyulásra lelni. De ő biztos volt benne, hogy többre hivatott.

1865-ben járunk, az angliai Bath városában. Egy rendkívüli fiatal nő, Jane, ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de meggyőződése, hogy többre hivatott, és egy nap eljön az ideje, hogy kibontakoztathassa képességeit. Dilemmába kerül, vágyai egy addig elképzelhetetlen jövő felé vonzzák. Eközben Borneó vad szigetén egy excentrikus brit „rádzsa”, Sir Ralph Savage filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktus kínozza: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul nyomasztják a hatalmas őserdő erői, amelyek előbb-utóbb legyűrik. Jane változtatni akar életén, és sorsa összekapcsolódik Sir Ralph vállalkozásával, miközben a történet az egész Földet bejárja, az aprócska angol teaházaktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a hivalkodó párizsi divatbutikokig. A kegyelem szigetei olyan regény, amely lángra lobbantja az érzékeket. Bátor szellemi útkeresés, amely megmutatja, hol lelhet oltalomra az ember a könyörtelen világban.

Mennyire akarunk uralkodni a szerelemben, és mennyire vagyunk kiszolgáltatva? Hogyan lehet, hogy ugyanaz a „hiba” az egyik párkapcsolatban életveszélyes helyzetet idéz elő, míg egy másikban elfogadásra lel? Mitől függ, hogy a megfelelő ember mellé kerülünk, aki meg tudja nekünk adni a kellő szabadságot és tiszteletet? Egyáltalán mekkora árat kell fizetnünk azért, hogy a saját utunkat járhassuk nőként, és ráleljünk a teljes önazonosságra? Magány vár minket, vagy elveszítjük a hivatásunkat? Hogyan virágozhat ki egy nő szexualitása egy olyan korban, amikor az az elvárás, hogy a nő szűzen házasodjék, míg férje prostituáltakhoz jár, és azt sem tudja, miként okozzon örömet egy asszonynak?

A tizenkilencedik század végén játszódó történet több oldalról mutatja be a női önállóság kérdését: hogyan lehet kiteljesedni anyaként vagy épp gyermektelenül, megtalálni a boldogságot egy férj mellett vagy egyedülállóként, és miként bontakozhat ki egy nő hivatása azokban az időkben, amikor még ez nem evidencia, hiszen a nők többnyire apjuktól vagy férjüktől függenek. Végigveszi azokat az alapkérdéseket, melyek ma is foglalkoztatnak minket nemtől függetlenül: mennyire vagyunk kiszolgáltatva saját érzékeinknek és szexualitásunknak, és hogyan uralkodhatnak el rajtunk sokszor azok a sötét érzelmek is, melyekről legszívesebben tudomást sem vennénk.

1865-öt írunk, amikor a nőknek már számos lehetősége adódik az életben, akár teaházat is nyithatnak, mint Clorinda Morrisey, ugyanakkor, ha megházasodnak, nem lehet vagyonuk, mert minden a férjüké lesz. Az ágyban a férjük öröme a legfontosabb, sok mindenben ki vannak neki szolgáltatva, ugyanakkor egy átlag férfi gyakorlatilag éhen hal, ha nincs a háznál asszony vagy nőrokon, mert nem tudja magát ellátni. A „függeni és függővé tenni” bipoláris kettőssége hatja át az emberek életét a kötetben, mely rengeteg szabálytalan, ám példaértékű női sorsot mutat be.

A lázadó lelkű Clorinda Morrisey Dublin nyomornegyedéből küzdi fel magát addig, hogy Bath fürdővárosának legnépszerűbb polgára legyen, akinek teaházában egy jó asszámi tea és a híres citromtorta mellett a lélek igazi menedékre lel. De Clorinda nem az egyetlen nem tradicionális női karakter ebben a regényben.
Jane Adeane, 185 centiméter magas, mindenki megbámulja, ugyanakkor mélyen csodálják. Az a hír járja, hogy olyan jó ápolónő, akinek már a puszta érintése gyógyulást ígér, nem véletlen, hogy a Fürdők Angyalának hívják. Ám hiába olyan sikeres a gyógyításban, úgy érzi, többre hivatott. Jane sorsa két másik, nem hagyományos életet élő nő sorsával kapcsolódik össze. Londonban élő nagynénje, Emmeline Adeane híres festőművész, aki nemcsak díszes turbánjairól és színes köntöseiről híres, de arról az elképesztő szabadságról is, ahogyan az életét éli. Szintén nehezen illeszthető össze a nőkkel kapcsolatos akkori elvárásokkal Julietta Sims, akinek szépsége és vibrálása mindenkit azonnal megbabonáz.
De ugyanúgy szokatlanul működik Clorinda sógornője, aki anyaként bukik meg, vagy a Clorinda nagyapjának házában élő vénkisasszonyok, a McKinnon testvérek, akik szintén magányosan, de annál boldogabban élik az életüket. A kötet végére érve felmerül az emberben a kérdés, vajon létezik egyáltalán olyan, hogy hagyományos női élet, vagy pont az a boldogság titka, hogy mindenki magára szabja a szabályokat, és végre a saját útját járja?

A kötet nemcsak egzotikus tájakra repít el minket, de számtalan izgalmas ténnyel is szolgál: orvostörténeti, szexuáltörténeti vagy természettudományos érdekességekkel.

A szerzőről

Rose Tremain (1943-) Whitbread-, Orange-, Dylan Thomas-, Femina Étranger-, James Tait Black- és Giles Cooper-díjas angol író, Norfolkban él férjével, ez a tizenötödik regénye, mely 2020. szeptemberben jelent meg angolul. A 21. Század Kiadónál olvasható művei még: Gustav-szonáta, Zene és csend. A Gustav-szonátát Szűr-Szabó Katalin, a Zene és csendet Kada Júlia, A kegyelem szigeteit Pap Vera-Ágnes fordította. A tavaly lovaggá ütött Rose Tremain könyvei harminc országban jelennek meg.

Mások a könyvről

„Elképesztően olvasmányos... az év legizgalmasabb könyve.”
- Sunday Times

„Mindvégig feszített beszámoló szerelemről, életről, veszteségről és halálról... bámulatos, elbűvölő történet. Élénk és lebilincselő.”
- Eastern Daily Press

„Fergeteges.”
- Times

„Újabb remekbeszabott mű... hősei tökéletlenek, de Tremain olyan szeretettel jeleníti meg őket, hogy mondatai csordultig telnek bizakodással.”
- Sunday Telegraph

„Megindító krónika – mi minden áldozatra hajlandóak vagyunk a szerelem nevében...”
- Good Housekeeping

Idézetek a könyvből

„Bath városában Miss Jeane Adeane mitikus, szinte kísérteties néven vált ismertté. „Angyalként” emlegették, olykor „Magas Angyalként” vagy „Fehér Angyalként”, de leggyakrabban a „Fürdők Angyalának” nevezték. Az a szóbeszéd járta, hogy akinek sikerül felfogadnia Jane-t személyes ápolónak, annak a fürdőkúra gyógyulást hoz.”

„Huszonnégy éves korában sejteni kezdte, hogy eljön majd az idő, amikor ő és impozáns centiméterei olyan tettet visznek véghez, amely lenyűgözi a világot. Hogy ez pontosan mi lehet, arról fogalma sem volt, de egyáltalán nem zavarta.”

„Ő saját maga mentőcsónakja, saját kis szigete. Az ő feje fölött sosem csaphatnak össze a hullámok.”

„Miss Jane tisztelte a férfiakat, olykor a bátorságukért, olykor a tehetségükért és kitartó elszántságukért, amivel hősök akartak lenni. Gyermeteg természetük és érzelmi gyávaságuk ugyanakkor sajnálatra késztette.”

„Meggyőződésem, hogy elménk, a legkülönösebb dolgokban is vigaszra lelhet.”

„A hagyományok nem szabhatják meg a boldogságunkat.”

„Az égvilágon mindenről lehet beszélni, de csakis őszintén érdemes.”

„Szabadok vagyunk, ha van bátorságunk élni is vele.”

„Azon tűnődött írjon-e Dickensnek. Késztetést érzett arra, hogy figyelmeztesse a nagy írót, a lányok lehetnek éppoly becsvágyók, mint bármely fiatalember, és nem mindig csak a házasságról álmodoznak.”

„A férfiak ritkán képesek megelégedni azzal, ami megadatott nekik.”

„A férfiak ingóságuknak, díszüknek tekintik a nőket. Csak éppen nem nyakazzák le őket.”

„A türelem az egyetlen szükséges luxuscikk.”

„Mintha nem élné az életét, csak álmodná, hogy él.”

„A legtöbb ember élete egynémely pillanatában rabja valaminek vagy valakinek.”

„Vajon azért köttetnek-e meg olykor a házasságok, mert az egyik fél megsajnálja a másikat?”

„Az élőknek nem szabad elfordulniuk a halottaktól.”

„Az élet, ami gyakorta kegyetlen, sírig tartó tömlöcbe zárja a lelket, olykor mégis képes kitárni a szabadulás ajtaját.”

„Nem az a boldog házasság titka, hogy ne avatkozzunk egymás ügyeibe?”

„Az élet rövid és kegyetlen. Az embereknek szükségük van menedékhelyekre, melegséget árasztó, nyugalmas szigetekre.”

„Azt tesszük, mint mindenki más: minden erőnkkel arra törekszünk majd, hogy boldogok legyünk.”

„Az elégedett életnek ára van.”

„Mindnyájunkat fenyeget a veszély, hogy egyszer csak legyőz minket egy apró gyengeségünk, amit nem tudunk uralni.”

„Hogyan is tudna együtt élni egy olyan feleséggel, aki semmiben sem hajlandó alávetni magát neki, soha nem hódol be? Hiszen ez nem más, mint a sötét boldogtalanság receptje.”

„Mert az álmok képesek legyőzni a halált és a gyászt.”

„Ha képtelenek vagyunk teljesíteni a feladatot, amit nekünk szánt az élet, akkor mi marad nekünk?”

„A szerelem a legnagyobb áldás, amiben részünk lehet.”

„Türelem! A boldogság néha várat magára.”
Termék adatok
Cím: A kegyelem szigetei
Eredeti cím: Islands of Mercy
Szerző: Rose Tremain
Fordító: Pap Vera Ágnes
Megjelenés: 2021. március 17.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156122780
Bolti készlet  
Vélemény:


Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet