Kategória
Szerző
Cím
Kiadó
Leírás
Évszám
Ár
 - 
Mezők között
ÉSVAGY  kapcsolat
 
 
űrlap bezárása | mezők ürítése
E-mail cím:
Jelszó:
Bejelentkezem

Akciók

Újdonságok

Előrendelhető

Líra bolthálózat

Segítség

Fizetés és szállítás

 
Részletes keresés

Főoldal  >  Könyv  >   Szépirodalom  >   Felnőttirodalom  >   Regények  >   

Szentkuthy Miklós

PRAE I-II.

Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalszám: 655 oldal - 626 olda
Megjelenés: 2007. szeptember 27.
ISBN: 9631423964

Bővebb ismertető
olvasóink értékelése  

4792 Ft     5990 Ft

20% megtakarítás


Legyen MOST törzsvásárló
Ez a termék törzsvásárlóként akár 4373 Ft
Szállítás: 2-4 munkanap
Törzsvásárlói kedvezmény!
Személyes ajánlatunk Önnek

 - EGILS SAGA - ÉSZAKI FORRÁSOK
3600 Ft
4500 Ft
20%
megtakarítás

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov - Pnyin professzor
320 Ft
400 Ft
20%
megtakarítás
Akik ezt a terméket megvették, ezeket vásárolták még

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ - Az ellenállás melankóliája
2792 Ft
3490 Ft
20%
megtakarítás

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ - Sátántangó
2799 Ft
3499 Ft
20%
megtakarítás

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ - Az urgai fogoly
2159 Ft
2699 Ft
20%
megtakarítás
Bővebb ismertető

"Nincs még egy ilyen intelligens könyvünk, mint a Prae. Az európai szellem legmagasabb csúcsait járja be könnyedén, játékosan, ironikusan és hasonlíthatatlanul egyéni módon. Magyar kultúránk egyik nagy dokumentuma lesz, hogy ezt a könyvet magyarul írták."
Szerb Antal

70 éves a Prae

Szentkuthy Miklós életműve az elmúlt évszázad magyar irodalmának egyik legjelentősebb fejezete. A Prae a szerző első monumentális irodalmi építménye, kritikusai a mai napig Szentkuthy fő művének tartják – s annak tartotta maga az író is. A könyv több mint húsz éve nem kapható a hazai könyvesboltokban, és az antikváriumokban is ritka példánynak számít.
A Prae 1934-ben jelent meg először, a szerző magánkiadásában. Szentkuthy nagyon fiatalon, húsz- és huszonhárom éves kora között írta, ő maga "kamasz-könyvnek" nevezte, s úgy tartotta, hogy a Prae nem más, mint készülődés a későbbi művekre.
De a könyv már az első megjelenésekor több volt, mint "készülődés". A mű számot ad Szentkuthy elképesztő műveltségéről, olvasmányélményeiről, elméleti és szellemi tájékozottságáról, miközben a modern Európa válságállapotában tájékozódni próbáló, magányos értelmiségi küzdelméről is ironikus beszámolót nyújt.
A Prae 70 éves születésnapját ezzel az ünnepi kiadással köszönti a Magvető Kiadó.

"Ez a roppant üzem – a Prae – egyetlen dinamizmus, hatalmas működés; azt a benyomást kelti bennem, hogy a dolgok teremtődnek, s épp ez a folytonos teremtődés a lényeg, az egészben a részlet nyüzsög, és e nyüzsgés maga az egész; akármilyen nehéz követni e mozgást, mégis megpihenhet a tekintet egy napraforgón, elkalandozhat egy tengerparti horizonton, közelíthet és távolodhatik, benne lehet és kívül kerülhet, földodódhatik és megkülönbözhetik, belesimulhat és fölébe kerülhet, vagyis a perspektíva voltaképpen definitív: ott vagyunk, ahol lennünk jó, ahol lennünk kell."
Bata Imre

"Ha e könyv csak elmélkedések laza sorozata lenne, akkor is megkapna áradó ötleteivel és fogalmainak hajszálfinom erezetével, amely néha már a középkori gondolatminiatúrákra emlékeztet, az árnyalatnyi megkülönböztetések mesterműveire. De mint egyik ihletője a barokk regény, amelynek modern újrateremtését tudatosan megkísérli, a szélsőséges intellektualizmust buja tenyészettel egyesíti a munkája, tobzódó hasonlatok, orgiázó szavak, vizionális képzelet és főleg páratlanul szemléletes érzéki benyomások tömegeivel."
Halász Gábor

"A Prae az emberi mindenség könyve. A széthányt érzések, élmények és elméletek ellenére van benne valami átfogó jelleg, mindenről szót ejtő szándék. Teljesség ez, totalitás, de a meghittség hangulata, a megértés hiedelme, a zárt világkép görögös egyensúlya nélkül."
Hanák Tibor

"Nyelve megfoghatónak látszik. Mégsem megfogható. Úgylátszik meg lehet támadni. Mégsem lehet. Vannak hibái. De ezek a hibák egy más oldalról erények és minden esetben magához a műhöz tartoznak, ami nélkül éppen ez a mű elképzelhetetlen. Az ember kétségbe vonja hatását. Mégis eszébe jut. Szóval nyugtalanít és érdekel. Vagyis kihívja a kritikát, de feltétlenül több, semhogy kritikával el lehessen intézni."
Hamvas Béla

"Ami Szentkuthyt illeti, feltehető a kérdés: van-e jelentősebb »szolgálata« egy országnak, egy kultúrának, mint remekművet írni az adott ország nyelvén, az adott kultúrát addig soha nem látott magaságokba emelni? A Prae azért a legfontosabb experimentális regények egyike, mert benne a régi és a XX. századi kísérleti regény szinte minden problémája megtalálható, s vannak olyan elemek (pl. a regényelmélet, az építészeti szójátékelmélet), amelyek csak Szentkuthy regényében találhatók meg. […] Rendkívüli módon megnő a nyelv szerepe: a nyelv a lét otthona."
Nagy Pál

"Szentkuthy regényét aligha lehet közvetlenül Proust vagy Joyce művével rokonítani, a Prae túl van rajtuk, írójuk más irányba tájékozódik. Teljesen át akarja gyúrni az epikát, szakít a térbeli elhelyezés és az időbeli kronológia rendjével, a realista világképből fakadó logikus szerkesztésmóddal – egyszóval mindazzal, ami a regényt regénnyé avatta. De mit ad helyette, mit kíván az író a Prae-ben megalkotni? […] egyidejűen a tapasztalat, a látvány és a filozófia, az elvont gondolkodás oldaláról elindulva akarta a regény világát teljesen átformálni. Rögtön hozzá kell ehhez tenni: nem úgy, hogy feltétlenül pozitív programot adott; ellenkezőleg, bizonytalanságot, a kételyt ültette a bizonyosság helyébe, de azt oly következetességgel gondolva végig, amire nem tudunk magyar példát említeni."
Béládi Miklós

Bolti készlet
Betöltés folyamatban...

Olvasói vélemények

Értékelje Ön is!

Az értékeléshez be kell lépnie.

Erről a termékről még senki nem írt véleményt, legyen Ön az első...