kategória
szerző
cím
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

Szentkuthy Miklós - PRAE I-II.

PRAE I-II.

Szentkuthy Miklós

MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ KFT , Megjelenés: 2007. szeptember 27.
Könyv
 
"Nincs még egy ilyen intelligens könyvünk, mint a Prae. Az európai szellem legmagasabb csúcsait járja be könnyedén, játékosan, ironikusan és hasonlíthatatlanul egyéni módon. Magyar kultúránk egyik nagy dokumentuma lesz, hogy ezt a könyvet magyarul írták."Szerb Antal70 éves a...
5690 Ft 5990 Ft
5%
Szállítás: 2-5 munkanap
Ez a termék törzsvásárlóként akár 5292 Ft
Személyes ajánlatunk Önnek

A NEGYEDIK ÚT

Mészöly Miklós

2900 Ft
2465 Ft
15%

Vissza a fülesbagolyhoz

Bodor Ádám

3490 Ft
2792 Ft
20%

Verhovina madarai

Bodor Ádám

2990 Ft
2392 Ft
20%

Sinistra körzet

Bodor Ádám

2990 Ft
2392 Ft
20%

Minotaurus

Nádas Péter

5499 Ft
4674 Ft
15%

Álmodtam neked

Spiró György

3490 Ft
2792 Ft
20%
Akik ezt a terméket megvették, ezeket vásárolták még
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
"Nincs még egy ilyen intelligens könyvünk, mint a Prae. Az európai szellem legmagasabb csúcsait járja be könnyedén, játékosan, ironikusan és hasonlíthatatlanul egyéni módon. Magyar kultúránk egyik nagy dokumentuma lesz, hogy ezt a könyvet magyarul írták."
Szerb Antal

70 éves a Prae

Szentkuthy Miklós életmûve az elmúlt évszázad magyar irodalmának egyik legjelentõsebb fejezete. A Prae a szerzõ elsõ monumentális irodalmi építménye, kritikusai a mai napig Szentkuthy fõ mûvének tartják – s annak tartotta maga az író is. A könyv több mint húsz éve nem kapható a hazai könyvesboltokban, és az antikváriumokban is ritka példánynak számít.
A Prae 1934-ben jelent meg elõször, a szerzõ magánkiadásában. Szentkuthy nagyon fiatalon, húsz- és huszonhárom éves kora között írta, õ maga "kamasz-könyvnek" nevezte, s úgy tartotta, hogy a Prae nem más, mint készülõdés a késõbbi mûvekre.
De a könyv már az elsõ megjelenésekor több volt, mint "készülõdés". A mû számot ad Szentkuthy elképesztõ mûveltségérõl, olvasmányélményeirõl, elméleti és szellemi tájékozottságáról, miközben a modern Európa válságállapotában tájékozódni próbáló, magányos értelmiségi küzdelmérõl is ironikus beszámolót nyújt.
A Prae 70 éves születésnapját ezzel az ünnepi kiadással köszönti a Magvetõ Kiadó.

"Ez a roppant üzem – a Prae – egyetlen dinamizmus, hatalmas mûködés; azt a benyomást kelti bennem, hogy a dolgok teremtõdnek, s épp ez a folytonos teremtõdés a lényeg, az egészben a részlet nyüzsög, és e nyüzsgés maga az egész; akármilyen nehéz követni e mozgást, mégis megpihenhet a tekintet egy napraforgón, elkalandozhat egy tengerparti horizonton, közelíthet és távolodhatik, benne lehet és kívül kerülhet, földodódhatik és megkülönbözhetik, belesimulhat és fölébe kerülhet, vagyis a perspektíva voltaképpen definitív: ott vagyunk, ahol lennünk jó, ahol lennünk kell."
Bata Imre

"Ha e könyv csak elmélkedések laza sorozata lenne, akkor is megkapna áradó ötleteivel és fogalmainak hajszálfinom erezetével, amely néha már a középkori gondolatminiatúrákra emlékeztet, az árnyalatnyi megkülönböztetések mestermûveire. De mint egyik ihletõje a barokk regény, amelynek modern újrateremtését tudatosan megkísérli, a szélsõséges intellektualizmust buja tenyészettel egyesíti a munkája, tobzódó hasonlatok, orgiázó szavak, vizionális képzelet és fõleg páratlanul szemléletes érzéki benyomások tömegeivel."
Halász Gábor

"A Prae az emberi mindenség könyve. A széthányt érzések, élmények és elméletek ellenére van benne valami átfogó jelleg, mindenrõl szót ejtõ szándék. Teljesség ez, totalitás, de a meghittség hangulata, a megértés hiedelme, a zárt világkép görögös egyensúlya nélkül."
Hanák Tibor

"Nyelve megfoghatónak látszik. Mégsem megfogható. Úgylátszik meg lehet támadni. Mégsem lehet. Vannak hibái. De ezek a hibák egy más oldalról erények és minden esetben magához a mûhöz tartoznak, ami nélkül éppen ez a mû elképzelhetetlen. Az ember kétségbe vonja hatását. Mégis eszébe jut. Szóval nyugtalanít és érdekel. Vagyis kihívja a kritikát, de feltétlenül több, semhogy kritikával el lehessen intézni."
Hamvas Béla

"Ami Szentkuthyt illeti, feltehetõ a kérdés: van-e jelentõsebb »szolgálata« egy országnak, egy kultúrának, mint remekmûvet írni az adott ország nyelvén, az adott kultúrát addig soha nem látott magaságokba emelni? A Prae azért a legfontosabb experimentális regények egyike, mert benne a régi és a XX. századi kísérleti regény szinte minden problémája megtalálható, s vannak olyan elemek (pl. a regényelmélet, az építészeti szójátékelmélet), amelyek csak Szentkuthy regényében találhatók meg. […] Rendkívüli módon megnõ a nyelv szerepe: a nyelv a lét otthona."
Nagy Pál

"Szentkuthy regényét aligha lehet közvetlenül Proust vagy Joyce mûvével rokonítani, a Prae túl van rajtuk, írójuk más irányba tájékozódik. Teljesen át akarja gyúrni az epikát, szakít a térbeli elhelyezés és az idõbeli kronológia rendjével, a realista világképbõl fakadó logikus szerkesztésmóddal – egyszóval mindazzal, ami a regényt regénnyé avatta. De mit ad helyette, mit kíván az író a Prae-ben megalkotni? […] egyidejûen a tapasztalat, a látvány és a filozófia, az elvont gondolkodás oldaláról elindulva akarta a regény világát teljesen átformálni. Rögtön hozzá kell ehhez tenni: nem úgy, hogy feltétlenül pozitív programot adott; ellenkezõleg, bizonytalanságot, a kételyt ültette a bizonyosság helyébe, de azt oly következetességgel gondolva végig, amire nem tudunk magyar példát említeni."
Béládi Miklós
Könyv adatok
Cím: PRAE I-II.
Szerző: Szentkuthy Miklós
Kiadó: MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ KFT
Oldalszám: 655 oldal
Megjelenés: 2007. szeptember 27.
ISBN: 9631423964
Szerzőről
Szentkuthy Miklós további művei
Író, esszéíró, műfordító. 1908-ban született, Budapesten. 1931-ben szerzett oklevelet a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-francia-angol irodalom szakán.

1932-től a Madách Gimnáziumban, 1939-től az óbudai Árpád Gimnáziumban tanított. 1949–1958 között közgazdasági technikumban tanított. 1958-tól haláláig szabadfoglalkozású író. Elbeszélései és tanulmányai többek között a Napkelet, a Válasz, a Magyar Csillag, a Vigília, az Új Symposion, a Kortárs, valamint az Élet és Irodalom hasábjain jeletek meg. Angol és amerikai regényeket fordított.

A Magvető Kiadónál megjelent művei
Divertimento (1957), Burgundi krónika (1959), Hitvita és nászinduló (1960), Arc és álarc (1962), A megszabadított Jeruzsálem (1965), Angyali Gigi (1966), Meghatározások és szerepek (1969), II. Szilveszter második élete (1972), Szent Orpheus breviáriuma (1973), Szárnyatlan oltárok (1978), Prae I-II. (1980), Múzsák testamentuma (1985), Saturnus fia (1989), Euridiké nyomában (1993), Narcisszusz tükre (1995), Az alázat kalendáriuma (1998), Bezárult Európa (2000), Fájdalmak és titkok játéka (2001), Barokk Róbert (2002), Casanova (2008), Pendragon és XIII. Apolló (2009), Doktor Haydn (2009)

Díjai
Baumgarten-díj (1948), József Attila-díj (1977), Füst Milán-díj (1982), Déry Tibor-díj (1984), Kossuth-díj (1988)
Bolti készlet  
Vélemény:


Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet