kategória
szerző
cím
kiadó
ISBN
évszám
ár
-
leírás
A mezők bármelyike illeszkedjen
A mezők mind illeszkedjen
Líra törzsvásárlónak további kedvezmények>
 
 
Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

Hevesi Judit - Hálátlanok búcsúja

Hálátlanok búcsúja

Hevesi Judit

Magvető Kiadó , Megjelenés: 2015. március 25.
Könyv
 
Jó, ha az olvasó felkészül, hogy Hevesi Judit költészete elsõre idegenül fog hatni rá.Ezek a versek semmiben sem emlékeztetnek a nemzedéktársak mûveire. Ha elõzményeket kellene keresnem, Paul Celan hangját emlegetném, a kortárs magyar költészetben pedig talán Schein Gábor vagy...
1832 Ft 2290 Ft
20%
Szállítás: 2-5 munkanap
Ez a termék törzsvásárlóként akár 1704 Ft
Személyes ajánlatunk Önnek

Holnap ne gyere

Hevesi Judit

1990 Ft
1592 Ft
20%

A Vak Remény - ÜKH 2018

TAKÁCS ZSUZSA

4999 Ft
3999 Ft
20%

A századelő költészete

4900 Ft
4165 Ft
15%

Hősnők és írók

Scherter Judit

2990 Ft
2392 Ft
20%

A gépház üzen

Balaskó Ákos

2290 Ft
1832 Ft
20%

Rendrakás

Csider István Zoltán

2490 Ft
1992 Ft
20%

Törzs

Jónás Tamás

1990 Ft
1592 Ft
20%
Akik ezt a terméket megvették, ezeket vásárolták még

A Megmentõ

Frei Tamás

3999 Ft
3399 Ft
15%

A Hajnal bolygó robotjai

Isaac Asimov

2990 Ft
2541 Ft
15%

Istenek és emberek

KEPES ANDRÁS

3499 Ft
2974 Ft
15%

Magad, uram

FA NÁNDOR

3999 Ft
3399 Ft
15%

A Hajnal bolygó robotjai

Isaac Asimov

2990 Ft
2541 Ft
15%

A sci-fi politológiája

TÓTH CSABA

3699 Ft
2959 Ft
20%

Álomvilág

Rose Woods

2799 Ft
2239 Ft
20%
Részletesen erről a termékről
Bővebb ismertető
Jó, ha az olvasó felkészül, hogy Hevesi Judit költészete elsõre idegenül fog hatni rá.
Ezek a versek semmiben sem emlékeztetnek a nemzedéktársak mûveire. Ha elõzményeket kellene keresnem, Paul Celan hangját emlegetném, a kortárs magyar költészetben pedig talán Schein Gábor vagy G. István László költészete szolgálhatna kapcsolódási pontként.
A sorok mögött szinte felszívódó személyiség nem elsõsorban megmutatkozni, hanem megérteni próbál. Feldolgozni a nemzedékeken át cipelt gyászt, szavakat találni a megnevezhetetlen veszteségre. "emlékeznem kell / de nem tudom kire" olvassuk az egyik vers felütésében.
Nincs ebben a kötetben szójáték, se szemkápráztató formatechnika, csak a tisztánlátás kényszere. Ezek a versek mindig ugyanazt kérdezik monoton makacssággal: vajon mennyit hozunk magunkkal a múlt örökségébõl, és mennyit viszünk tovább. Nem próbálnak ironizálni, nem félnek a pátosztól, és bár sokszor légiesen anyagtalanok, soha nem könnyedek.
Ezek a versek egyáltalán nem kívánnak tetszeni. Annál többet akarnak.

Tóth Krisztina
György Péter: Az alapok
Hevesi Judit verseirõl

A magától értetõdõség összes lehetséges alternatívája eltûnt, elveszett, nem maradt semmi sem, ami kiszámítható, s ennek igazi kordokumentuma ez a költészet is. - A Litera bemutatjában Hevesi Judit verseit György Péter mutatja be az olvasóknak.


Aki a kortárs költõk (köztük Hevesi Judit) verseit olvassa, s igyekszik nyomon követni a folytonosság és változás mintázatait, az hamar úgy járhat, mint én, tehát könnyen arra a belátásra juthat, hogy ez a szubkultúra fundamentális változások terepe és hírnöke.

Manapság, mifelénk a költészetbõl (is) rekonstruálható pontosan az a válság, amelyet nevezhetünk antropológiainak, kulturálisnak, amelynek centrumában bármiféle bizonyosság teljes elvesztésének túlélése áll. Egyszerre látjuk, hogy milyen is begyökerezettség (Simone Weil) nélkül élni, s látni, hogy annak hiánya is mily feledhetõ. Bizonyosság, annak elvesztése, a veszteség ténye, a hiány, és mindennek az eltûnése.

Amennyire én látom, minden költõi rutin, legyen az a szerepre vonatkozó tudás, vagy a szövegformálás technikája (kéretik figyelembe venni, hogy írott szöveget fogyasztok, értelmezek, értek félre, de nem vagyok céhbeli irodalmár) egyszerûen elfogyott.

Hevesi Judit esetében annyiban vagyok biztos, hogy nem jókedvében, nem munka közben, munka gyanánt ír verseket, viszont kényszerbõl. Ez a kényszer nem a szerepformálásé – bár nyilvánvalóan ennek is eljön majd az ideje -, ellenben a kortárs világgal való szembesülés nyomán, úgy látom, rettenetes nyomásra adandó választ keresve.

Nehéz – nekem – arról beszélnem, ami egy másik nemzedéknek veszett el. Az ismerõsség és idegenség összes viszonya, amelyben éltem, eltûnt, az a világ, amelybõl én jöttem, örökre elveszett, de mindenesetre akkortájt nehezen kérdeztünk rá arra, hogy mi a fenét is csinálnánk itt, errefelé überhaupt – lévén épp kellemetlenségünk vagy kellemességünk adódott abból, amit az államszocializmus mindennapjai ígértek, vagy mindabból, amivel fenyegettek. Otthontalan volt minden, de ez volt az otthon. Ellenben ma elég kényelmes, tágas, lakályos, otthonos is: de minden idegen.

Hevesi Judit, annak a tapasztalatnak a birtokában lett vagy lesz költõvé, hogy a szabadság korlátozhatatlan, s ez így is van, de mindez önmagában semmire sem elég, gyakran még a kérdésekre sem, hát még a válaszokra. Újra és újra elolvasom ezeket a szövegeket, amelyek minden mozzanatukban egy másik világból valóak, egy másik világról számolnak be, ugyanabban az országban, amiben én is élek. A magától értetõdõség összes lehetséges alternatívája eltûnt, elveszett, nem maradt semmi sem, ami kiszámítható, s ennek igazi kordokumentuma ez a költészet is. Nincs semmiféle rutin, sem az életben, sem a szövegben, sem az nem világos, hogy akik most lépnek fel a színpadra, miként éljenek, sem az, hogy mibõl, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt nem kért kaland minden perc, s a biztonságról nincs mit szólniuk.

Ha nem bánt senki, ezt látom én tendenciának. Mostanában olyan költõket is olvasok tehát, akiknek verseiben semmi sem sejthetõ számomra elõre, akiknek verseiben a kiszámíthatatlan következõ mondat lett az alapszabály. Kívülállás ide, irodalmon inneni és túli lét oda, azért ez tényleg figyelemre méltó, lévén a vers az mégiscsak egyfajta kényszerítési rendszer, legyen akármilyen, szabad vagy rímes idõmértékes, egyszerûen csak vers. És minden kényszer valamiként belátható eredeményekre vezet, hiszen a kényszerítés szabályait akár formatannak, esztétikának is nézheted.

Ez a négy szöveg bizonyosan vers, amennyiben látom azokon a kényszerítés rendjét, amely egyszerre kötelez írót és olvasót, s tapasztalom azokon a kiszámíthatatlanság félelmét és örömét. Mit hoz a következõ pillanat. Mi lesz a következõ percben. Mit jelent egy leírt mondatot fel- és elolvasni. Az egzisztencializmus nem pusztán egyetemi tantárgy, kultúrtörténeti emlék többé. Ellenben a kortárs költészet néma radikalizmusa.

Könyv adatok
Cím: Hálátlanok búcsúja
Szerző: Hevesi Judit
Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalszám: 60 oldal
Megjelenés: 2015. március 25.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631432459
Méret: 115 mm x 185
Szerzőről
Hevesi Judit további művei
Költő, kritikus.

Hevesi Judit 1990-ben született Hódmezővásárhelyen. Budapesten él, az ELTE PPK Pszichológiai Doktori Iskolájának hallgatója, a Corvina Kiadó munkatársa.

A szerző portréját Oláh Gergely Máté készítette.


Díjai
Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj (2016)

A Magvető Kiadónál megjelent műve:
Hálátlanok búcsúja
(2015)

Olvasson bele a Hálátlanok búcsúja c. könyvbe! (PDF)
Bolti készlet  
Vélemény:


Minden jog fenntartva © 1999-2019 Líra Könyv Zrt.
A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.
Powered by ERBA 96. Minden jog fenntartva.
mobil nézet