Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki, miért kellene kizárni őt a családi ebédek, vacsorák közös élményéből? (Ami akkor igazán közös, akkor adja az együvé tartozás meghittségét, ha nemcsak együtt, de...
Könyvünkkel az élelmezésvezetők gyakorlati munkájához kívánunk segítséget nyújtani. A közgazdasági, szervezési, műszaki, élelmezés-egészségügyi alapismeretek mindennapi munkájuk szoros velejárói. Az élelmezési szolgálat zavartalan lebonyolítása, irányítása számos...
Orvosi Közleményeink 19. kötetét adjuk a Tisztelt Olvasó kezébe. E számunknak az ad különös jelentőséget, hogy az integrált intézményben a fekvőbeteg-ellátást végző Balassa János Kórház idén ünnepli fennállásának 75 éves évfordulóját. A jubileumra szerény keretek...
Az ember alapvető szükséglete az evés, a táplálkozás. Az egészséges ember táplálkozása a hagyományok, a szokások alapján alakult ki. A tápanyagokkal, az ételek alkotórészeivel, a szervezetre gyakorolt hatásukkal alig száz éve foglalkozik a táplálkozástudomány. Ma már...
Hosszú évszázadokon át a betegápolás fejlődése nem tartott lépést az orvostudományéval.
A betegápolás tevékenysége nem volt tudatos cselekvés, - hisz ehhez az ápolók tudása nem volt meg, - hanem jótékonyság, a segíteniakarás jeleit viselték magukon. Pirogov, Florence...
Az ember alapvető szükséglete az evés, a táplálkozás. Az egészséges ember táplálkozása a hagyományok, a szokások alapján alakult ki. A tápanyagokkal, az ételek alkotórészeivel, a szervezetre gyakorolt hatásukkal alig száz éve foglalkozik a táplálkozástudomány. Ma már...
Részlet a füzetből:
"Egyre gyakrabban hallunk, olvasunk napjainkban a helyes, kulturált étkezésről. Sokat beszélünk a kalorikus és a testépítő tápanyagok megfelelő arányáról, a szervezet működését szabályozó vitaminok, ásványi anyagok szerepéről. De a helyes...
Dr.Lampé László
A közelmúltban feltették nekem azt a kérdést, hogy mi indokolja a traumatológiai ellátás terhesség alatt című referátum kidolgozását. Legyen szabad néhány példával megvilágítanom.
Újsághír. Egy angol csecsemő, bizonyos Michael John Williams pert...
A diétás ellátás alapszabályait ismernie kell mindenkinek, akinek feladata a család, a környezet betegeinek gondozása. A korszerű betegérkeztetés a táplálkozástudomány építőköveire támaszkodik és korántsem a sokak tudatában élő egyhangú burgonyapüré és íztelen,...
A heveny és idült gyulladásos jellegű vesebetegségekben szenvedő betegek étrendje, a diétának a beteghez és betegsége fokához alkalmazott előírása, valamint ennek a beteg életrendjébe való beépítése és tudatosítása nagyon fontos és sokszor nélkülözhetetlen része a...
Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki, miért kellene kizárni őt a családi ebédek, vacsorák közös élményéből? (Ami akkor igazán közös, akkor adja az együvé tartozás meghittségét, ha nemcsak együtt, de...
Részlet:
A táplálkozástudományi kutatások minden kétséget kizáróan hangsúlyozzák, hogy a növényi-rost fogyasztásnak fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban. Ennek ellenére az tapasztalható, hogy az iparilag fejlett országokban jellemzővé vált a rostszegény...
Hosszú évszázadokon át a betegápolás fejlődése nem tartott lépést az orvostudományéval.
A betegápolás tevékenysége nem volt tudatos cselekvés, - hisz ehhez az ápolók tudása nem volt meg, - hanem jótékonyság, a segíteniakarás jeleit viselték magukon. Pirogov, Florence...