Bővebb ismertető
Tán nem tűnik szentségtörtésnek, ha a háztartásokban örvendetesen szaporodó mikrohullámú berendezésekkel, a bennük történő főzéssel-sütéssel foglalkozó könyvünket azzal a gondolattal kezdjük, hogy minden találmány, így a konyhatechnológia számára a mikorhullámok hatásának felfedezése a véletlenen is múlt.Pedig tény: 1945-ben Percy L. Spencer, a Rayton Company laboratóriumában, a tesztelt radarcsövek mellé véletlenül egy tábla csokoládét tett. Nem sokkal később folyékony, meleg csokoládét talált az asztalon. Spencer nem akart hinni a szemének, s hogy meggyőződjön a meghökkentő tapasztalásról, a radarsugározó elé egész tojást tett. Rövid idő elteltével a tojás szétdurrant. Aztán néhány szem pattogatni való kukoricát szórt az asztalra. A kukoricaszemek kis idő elteltével mozgásba jöttek, majd kipattogtak. A tudós ezzel óriási felfedezést tett: a mikrohullámmal főzni lehet!És főznek is világszerte!Mindent elöljáróban szeretnénk néhány félreértelmezett fogalmat tisztázni. Mivel a mikrohullámú energia melegítésére, ezáltal főzésre alkalmas, a mikrohullámú sütő kifejezés ilyen formában nem pontos, bár sokan használják. Igaz ugyan, hogy forgalmaznak olyan készülékeket, amelyek sütésre is alkalmasak, de azokban a sütés már nem a mikrohullámokkal történik. A készülékekben keletkező sugárzás a készítendő ételekben elnyelődik, és azok molekuláiban hőenergiává alakul át. Ez a főzési mód az egészségre nem káros, sőt, előnyösebb, mint a sütés-pirítás, mert ott pörzsanyagok keletkeznek.Napjainkban nálunk is egyre több ilyen berendezés kerül forgalomba. Ezek a háztartási munkát forradalmasítják, segítik, előreviszik. Amíg más konyhai berendezések esetében a sütési-főzési technológiai folyamatokat könnyedén tudjuk alkalmazni, addig a mikrohullámú energiával működő gépek esetében új fogalmakkal és munkafolyamatokkal kell megismerkednünk.Receptjeinkkel segítséget kívánunk nyújtani a háziasszonyoknak, a szakácsoknak, de azoknak is, akik "csak" szeretnek vagy kénytelenek a konyhában szorgoskodni.A könyvünkben közkinccsé tett receptek négy-öt adag étel elkészítéséhez elengedők, egyes készítményeknél - például a tortáknál, a süteményeknél - nyolc-tíz adagra vonatkozik. Az ételek elkészítésének túl szeretnénk megismertetni olvasóinkat a mikrohullámú berendezésekkel elvégezhető tartósítással, egyes italok elkészítésével is. Sikeres munkát kívánunk a mikrohullámú készülékek előnyeit felismerő és élvező olvasóinknak.Jó étvágyat!